La comissió de les Corts sobre el sector públic que l'oposició titlla de "circ" s'inicia en ple juí a Zaplana

PP i Vox dirigiran l'organisme que naix per a investigar l'"embolic" en l'ús de diners dels ens adscrits a la Generalitat durant els governs del Botànic

Constitució de la comissió d'investigació sobre el sector públic en les Corts, aquest dimecres
Constitució de la comissió d'investigació sobre el sector públic en les Corts, aquest dimecres / À Punt NTC

La primera comissió d'investigació de la legislatura en les Corts, que aclarirà possibles irregularitats en el sector públic instrumental de la Generalitat durant els governs progressistes del Botànic, ha començat a rodar aquest dimecres. Estarà presidida pel PP, que és el grup parlamentari que la va proposar juntament amb Vox, soci en l'executiu autonòmic actual. La previsió és que l'activitat s'allargue durant el pròxim any i mig per a indagar en la gestió dels ens adscrits a l'Administració autonòmica entre els anys 2016 i 2023, en paral·lel a l'auditoria encarregada pel Consell. L'oposició, encarnada per PSPV i Compromís, va votar en contra de la comissió tal com estava plantejada, perquè ells demanaven ampliar la recerca des de la creació de cada entitat o des de 1995 fins a l'actualitat.

La diputada del PP Mari Carmen Contelles serà la presidenta de la mesa que dirigirà l'actuació de la comissió sobre el sector públic, mentre que Joaquín Alés (Vox) ocuparà la vicepresidència i Sonia Borruey (PSPV) la secretaria.

En les intervencions inicials, PP i Vox han defensat la necessitat d'investigar l'"embolic" que hi ha hagut en l'ús dels diners públics amb el Botànic, mentre que PSPV i Compromís han retret que no s'haja volgut estendre l'examen a la gestió anterior dels populars i han alertat del risc que l'organisme parlamentari siga "un circ".

El diputat del PP Fernando Pastor ha afirmat que la nova comissió d'investigació "no va contra res ni va contra ningú", sinó que està a favor que no es repetisca "el batibull per l'ús i l'abús dels diners públics" d'un Consell del Botànic que ha sigut "el més car de la història", segons "constaten els informes tècnics". Ha assegurat també que durant el mandat de l'executiu anterior el sector públic valencià es va caracteritzar per "la ineficàcia, el descontrol, el deute desmesurat, el malbaratament i l'abús", perquè "més del 90%" de les entitats van contractar personal al marge de la llei i vint-i-dos han sigut assenyalades en les auditories pel "descontrol total" en la despesa.

La diputada de Vox Teresa Ramírez ha afirmat que la creació d'aquest àmbit de recerca respon "exclusivament" al "compromís de transparència i rigor" amb els valencians. "No crec que el punt important siguen les dates" que abasta la investigació, sinó el fet que "hem vingut a canviar les coses i a demostrar que els ciutadans volen saber en què s'inverteix els seus diners", ha manifestat.

Des de l'oposició, el socialista Toni Gaspar ha acusat el PP de no tindre interés a parlar del present i el futur, només del passat, amb una investigació "prospectiva" de la gestió del Botànic, que està "avalada per informes". I ha recriminat que no vulguen indagar en un passat que "ha acabat en els tribunals", en al·lusió al PP. Així, el també expresident de la Diputació de València ha lamentat que la nova comissió té "tota la pinta d'acabar convertida en un circ per a entretindre's", per la qual cosa ha reclamat "apujar el nivell" i que s'investigue "tot" i de manera "seriosa".

La diputada de Compromís Aitana Mas ha qualificat al PP d'"incongruent" per no voler investigar també tota la gestió del sector públic, inclosa la dels anys de governs populars, i ha lamentat que d'aquesta manera l'estudi "no serà històric" sinó "partidista i propagandístic" perquè se centra en el Botànic. Ha indicat igualment que aquesta setmana en què justament està declarant en el jutjat l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana pel cas Erial s'evidencia "la necessitat" de poder analitzar també la gestió del PP i que, a pesar de tot, des de Compromís secunden que hi haja "llum i taquígrafs" en la del Botànic.

També et pot interessar

stats