Colau i Carmena reivindiquen les conquistes dels ‘ajuntaments del canvi’ malgrat reconéixer que “queda molt per fer”
Les alcaldesses de Barcelona i Madrid defenen les seues candidatures a les municipals de 2019 a la Universitat de Tardor de Podem.
Primer acte de campanya de Podem per a les eleccions municipals de 2019. Les alcaldesses de Madrid, Manuela Carmena, i de Barcelona, Ada Colau, han justificat la seua candidatura per als comicis amb les fites de la seua gestió al capdavant dels anomenats ‘ajuntaments del canvi’, i amb la necessitat de continuar avançant en les reformes, després de reconéixer que “queda molt per fer”.
L’anomenada Universitat de Tardor, que la formació morada celebra aquests dies al jardí de Las Vistillas, a Madrid, ha rebut les alcaldesses entre crits de “sí que es pot”, quan han arribat al recinte acompanyades del secretari general de Podem, Pablo Iglesias.
“Ada i Manuela són dues dones que han sabut traduir en fets, en polítiques de govern, que sí que es pot, i ho han fet en condicions terriblement difícils", ha destacat Iglesias, que ha acusat el govern del Partit Popular i l’exministre d’Hisenda d’intentar tombar deliberadament aquests ajuntaments.
Iglesias ha defés un canvi a millor per als ajuntaments en els pressupostos de 2019 que la formació ha pactat amb el govern espanyol, l’eix central dels quals contempla “donar més poder als consistoris”, segons ha destacat. A més, ha confirmat la voluntat d’aconseguir “un govern de coalició progressista” en 2020 que “seguisca posant les coses fàcils als ajuntaments".
Lloguer assequible, aire net i turisme sostenible
Per la seua banda, Carmena i Colau han destacat diverses claus del seu mandat i objectius de futurs en camps com ara la vivenda, el medi ambient i el turisme sostenible.
Les alcaldesses han coincidit a reclamar la transferència de les competències perquè els ajuntaments puguen frenar la pujada dels preus del lloguer, en un escenari de “bambolla” que consideren semblant al de les hipoteques immobiliàries durant la crisi econòmica. Carmena ha denunciat la destrucció del parc d’habitatge públic de Madrid en temps del PP –que ha passat de 22.000 a 5.000 immobles- mentre que Colau ha posat en valor la gestió del govern de Barcelona en Comú, que ha aconseguit que la inversió privada destine el 30% de les inversions a “vivendes assequibles”.
L’alcaldessa de Madrid ha destacat l’objectiu de netejar l’aire de Madrid com un dels pilars del seu mandat, així com una de les motivacions per a tornar a presentar-se a les eleccions, una decisió que assegura que li ha costat “moltíssim” de prendre i que no l’hauria pres “si no l’hagueren espentat entre tots”.
Pel que fa al turisme, Carmena ha advocat per descentralitzar-lo fomentant activitats per tot Madrid, i l’alcaldessa de Barcelona ha reivindicat les accions del govern municipal per posar orde en el lloguers turístics que s’ofereixen des de diverses plataformes d’internet.
En paraules de Colau, "Airbnb es negava a pagar impostos, els vam posar multes de 600.000 euros i es van asseure a negociar. Hem aconseguit que lleven pisos il·legals i ara ja comencem a entendre'ns".