Ciutadans presenta una queixa al Síndic de Greuges contra la llei de plurilingüisme

La formació considera que vulnera el dret dels valencians i valencianes que són castellanoparlants

El síndic de Ciutadans en les Corts, Toni Cantó, aquest dilluns
El síndic de Ciutadans en les Corts, Toni Cantó, aquest dilluns / Arxiu

El síndic de Ciutadans en les Corts, Toni Cantó, ha presentat aquest matí una queixa davant el Síndic de Greuges contra la llei educativa valenciana perquè considera que vulnera el dret dels valencians i valencianes que són castellanoparlants.

La formació ja va presentar dilluns una proposició no de llei reclamant la no aplicació de la normativa en els centres educatius de parla castellana que així ho sol·liciten o, si fa al cas, una moratòria.

La coneguda com a llei de plurilingüisme és el blanc de les crítiques dels partits de l'oposició des de l'anterior legislatura. Al PP i Ciutadans, s'ha sumat Vox, després d'aconseguir representació parlamentària a les Corts. Les tres formacions han confirmat que assistiran dissabte a les concentracions que han convocat algunes associacions de pares i mares en diversos municipis de la Comunitat Valenciana i participaran també en una manifestació a Oriola (Baix Segura) "contra la llei de plurilingüisme i per la llibertat educativa".

Què diu la Llei de plurilingüisme

Tal com es va aprovar en el Parlament valencià, la llei Llei 4/2018 de plurilingüisme pretén que l'alumnat de la Comunitat Valenciana acabe l'etapa de l'ensenyament obligatori amb el domini de les dues llengües oficials reconegudes en l'Estatut d'Autonomia: el valencià i el castellà.

La norma estableix com a objectiu "el domini oral i escrit de les dues llengües oficials". I com ho fa? A través d'un programa específic que dissenya cada centre educatiu, seguint unes normes de mínims.

D'una banda, com a mínim el 25% de les hores lectives es dedica a continguts en valència. I un altre 25%, a continguts en castellà. És a dir, sempre hi ha l'assignatura de llengua castellana o valenciana, i, com a mínim, una altra assignatura troncal no optativa en castellà o valencià.

D'altra banda, entre un mínim del 15 i un màxim del 25% de les hores és per a una llengua estrangera, preferentment l'anglés. La resta queda a l'elecció de cada centre. Cada escola o institut decideix la distribució de les llengües en el seu projecte lingüístic de centre, que té 4 anys de vigència i l'ha d'aprovar el consell escolar per majoria de dos terços, atenent l'entorn lingüístic i la capacitació del personal.

El programa ja s'aplica als centres d'educació infantil i primària, i el curs que ve s'implantarà també en l'ESO, el batxillerat, la formació professional i en l'ensenyament de persones adultes.

Aquesta vesprada hi ha prevista una reunió de 27 alcaldes del Baix Segura amb el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, i representants dels pares i les mares dels instituts de la comarca per a resoldre dubtes al voltant del decret de plurilingüisme.

També et pot interessar

stats