Ciutadans renuncia a presentar-se a les eleccions generals després del fracàs del 28M

El comité nacional de la formació taronja ha pres aquesta decisió en considerar que "el missatge de les eleccions locals ha sigut molt clar" i que el seu partit "no és vist com una força transformadora"

La líder de Ciutadans, Patricia Guasp, i el secretari general del partit, Adrián Vázquez
La líder de Ciutadans, Patricia Guasp, i el secretari general del partit, Adrián Vázquez / Borja Sánchez-Trillo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de maig 2023 - 10:42 Actualitzat: 31 de maig 2023 - 13:49

El comité nacional de Ciutadans ha acordat aquest dimarts no presentar llistes a les eleccions generals del 23 de juliol en considerar que "el missatge de les eleccions locals ha sigut molt clar" i que el seu partit no és vist com una força transformadora.

Després d'assabentar-se de l'anunci d'eleccions generals anticipades, la direcció de Ciutadans va convocar d'urgència al comité nacional, atés que és l'únic òrgan del partit que "té potestat per a prendre una decisió sobre la concurrència a les eleccions", segons va explicar el secretari general, l'eurodiputat Adrián Vázquez.

Des de la desfeta de novembre del 2019, que va portar Albert Rivera a dimitir, Ciutadans ha anat acumulant fracassos en les diferents cites electorals dels últims anys.

Les eleccions del 28M han suposat un fort colp per a Ciutadans, que no va aconseguir obtindre representació en cap de les comunitats autònomes en lliça i va quedar fora també de l'Ajuntament de Madrid, on Begoña Villacís ostentava la vicealcaldia. La portaveu nacional, Patricia Guasp, tampoc no ha aconseguit revalidar el seu escó a Balears, autonomia on lluitava per la presidència del govern.

El comité nacional està presidit pel secretari general del partit, Vázquez en aquest cas, i està format per la direcció ampliada del partit, un total de 30 persones. En aquest comité, constituït després del procés de refundació del partit, figuren, per exemple, Villacís i l'expresidenta de Cs, Inés Arrimadas.

Edmundo Bal i altres dirigents volen destituir la direcció

La decisió, en tot cas, no ha agradat a tots. El portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, juntament amb altres dirigents de la formació taronja, han donat suport a la iniciativa de Juan Carlos Bermejo de celebrar una assemblea extraordinària per a votar la destitució del Comité Nacional. Per a celebrar el conclave extraordinari, necessiten almenys la signatura d’un terç dels afiliats, vora 7.000 segons l’últim cens públic de gener. 

Per part seua, el diputat de Castella i Lleó, Francisco Igea, ha assenyalat que no presentar-se a les generals és admetre “que el partit és inviable”. El senador Miguel Sánchez ha afirmat que un partit no pot no presentar-se a unes eleccions “per molt lleig que estiga el panorama. Per a això, abaixes les persianes”, ha dit.

També et pot interessar

stats