Els sobres explosius interceptats són semblants i s'enviaren des d'Espanya

Localitzen un sisé paquet incendiari a l'ambaixada dels Estats Units a Madrid i l'Audiència Nacional investiga els enviaments per terrorisme, entre els quals hi ha cartes dirigides a Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles

Imatge del paquet requisat a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid aquest dimecres
Imatge del paquet requisat a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid aquest dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
01 de desembre 2022 - 13:22 Actualitzat: 01 de desembre 2022 - 16:29

Sobre de color marró, cal·ligrafia i contingut semblants, i presumiblement enviats des d'Espanya per correu ordinari. Les pistes recavades fins ara per les forces i cossos de seguretat de l'Estat apunten que el degoteig de paquets explosius de l'última setmana, sis fins al moment, és obra de la mateixa persona o organisme i que guarda alguna relació amb la guerra d'Ucraïna. Ho ha confirmat secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, en una roda de premsa oferida aquest dijous després que s'hagen interceptat dos nous enviaments sospitosos en la base aèria de Torrejón de Ardoz i dependències del Ministeri de Defensa. Se sumen als requisats la vespra a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, a l'empresa armamentística saragossana Instalaza i al que va rebre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa el passat 24 de juny, segons ha informat hui mateix el Ministeri de l'Interior. Passat el migdia s'ha detectat una sisena carta en l'ambaixada dels Estats Units a Madrid molt semblant a la resta.

De tots, només n'ha esclatat un, el que va rebre la legació diplomàtica ucraïnesa i que anava destinat a l'ambaixador del país a Espanya, Serhii Pohoreltsev. Els experts en explosius de la Policia i la Guàrdia Civil han detonat la resta d'explosius i van aconseguir neutralitzar-ne un a temps, cosa que "facilitarà la investigació sobre l'autoria", ha apuntat el número dos d'Interior.

L'Audiència Nacional ja ha obert diligències i investiga tots aquests fets per terrorisme, mentre que paral·lelament avancen les indagacions dels experts de la Policia Nacional. Segons ha informat Pérez, estan en marxa diferents proves de caràcter pericial i cal·ligràfic per a esclarir qui està darrere dels paquets sospitosos. 

El que s'ha confirmat fins ara és que el material dels sis sobres i el contingut, de fabricació casolana amb substàncies deflagrants, són similars. De moment no s'ha pogut identificar els responsables dels enviaments, però es creu que l'origen és comú i que, a més, està a Espanya. "Existeixen indicis que la procedència és del territori espanyol", ha assenyalat el secretari d'Estat de Seguretat. No obstant això, ha demanat "prudència", ja que la investigació està encara en els primers compassos, i ha traslladat un missatge de tranquil·litat a la població: "Les forces i cossos de seguretat han demostrat sempre la professionalitat i eficiència per a afrontar aquest tipus de situacions", ha dit.

Les autoritats han activat el protocol antiterrorista i veuen probable que al llarg del dia es detecten més cartes bomba o paquets explosius en organismes oficials. Per això, el Ministeri de l'Interior ha ordenat incrementar les mesures de seguretat al voltant de les legacions consulars distribuïdes pel territori. 

On s'han interceptat els sobres amb material explosiu?
On s'han interceptat els sobres amb material explosiu? / À Punt NTC

Sis paquets en una setmana

Fins ara, s'han requisat sis sobres sospitosos amb material incendiari. La Policia Nacional ha posat en coneixement de l'Audiència Nacional l'enviament d'un paquet amb contingut pirotècnic a Sánchez, que va ser detectat i neutralitzat pels serveis de seguretat de Presidència el passat 24 de novembre. Va ser el primer de la cadena de paquets i pogueren interceptar-lo a temps gràcies a les tasques rutinàries de filtratge de la correspondència. El Departament de Seguretat de la Moncloa va activar els protocols pertinents i, després d'assegurar la zona, va procedir a la deflagració controlada del sobre, segons ha informat Interior en un comunicat. 

Tot i que l'episodi va tindre lloc fa una setmana, s'ha donat a conéixer aquest dijous, poc després que transcendira l'arribada de dos nous paquets al Ministeri de Defensa i a la base aèria de Torrejón de Ardoz. En el primer cas es tracta d'una carta incendiària, no explosiva, que s'activa quan l'usuari estira un filet. L'han interceptada passades les deu del matí i la destinatària era la ministra de Defensa, Margarita Robles. A això se suma el paquet bomba enviat durant la matinada a la base aèria madrilenya que anava dirigit al Centre de Satèl·lits de la UE, una entitat clau que dona informació d'intel·ligència al govern ucraïnés. És l'únic dels sis que s'ha aconseguit neutralitzar sense que esclate, ha precisat el número dos d'Interior, cosa que ajudarà a afinar les investigacions sobre l'autoria.

La vespra, aquest dimecres, tingueren lloc els dos primers enviaments coneguts. El primer, remés a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, que va provocar ferides lleus a un treballador que va sospitar i el va obrir. A més, un segon paquet va arribar a les instal·lacions de l'empresa saragossana Instalaza, dedicada al disseny, desenvolupament i fabricació d'equips de material militar. Entre d'altres, sistemes llançacoets, granades de mà i dispositius de visió nocturna. En catàleg de productes del web figuren, per exemple, els llançagranades tipus C90 i els Alcotan, els mateixos productes que Espanya va enviar a Ucraïna el passat març en el primer paquet d'ajuda per a defensar-se de la invasió ordenada al febrer per Rússia.

Passat el migdia s'ha requisat un sisé sobre "de característiques semblants als anteriors" en el filtre de seguretta de l'ambaixada dels Estats Units a Madrid, al carrer Serrano, segons ha confirmat Interior. Immediatament, s'ha desplaçat a la zona un dispositiu de seguretat i s'ha posat en marxa el protocol antiterrorista.

La investigació, mentrestant, tracta d'esclarir les connexions entre els paquets detectats. El fet que tots els indicis apunten que procedeixen d'Espanya dificulta molt la possibilitat que el remitent siga rus. No obstant això, des d'Interior apunten que encara és prompte per a parlar-ne de l'autoria i segueixen de prop l'activitat dels grups prorussos en territori nacional.

L'ambaixada russa condemna els enviaments

L'ambaixada de Rússia a Espanya ha condemnat aquest dijous el paquet explosiu remés a legació ucraïnesa i a les altres “entitats oficials”. “Qualsevol amenaça o acte terrorista, més encara dirigit contra una missió diplomàtica, són totalment condemnables”, ha afirmat l'ens en un missatge a través de Twitter.

A la Comunitat Valenciana tranquil·litat, de moment

A la Comunitat Valenciana de moment no s'ha rebut cap carta ni s'ha reforçat la seguretat en cap institució, segons fonts de la delegació del govern.

També et pot interessar

stats