Celia Zafra, la directiva despatxada pel frau de l'EMT: "Si s'haguera demandat Caixabank, ja tindrien els diners"

L'excap d'administració de l'EMT, assenyalada pel Tribunal de Comptes com a responsable del frau de 4,4 milions, es defén en Les notícies del matí

L'excap d'administració de l'EMT i presumpta resposable del frau de 4,4 milions, Celia Zafra
L'excap d'administració de l'EMT i presumpta resposable del frau de 4,4 milions, Celia Zafra / À Punt NTC

Celia Zafra va treballar 38 anys a l'EMT, l’Empresa Municipal de Transports de València. La relació laboral va acabar el 23 de setembre del 2019, quan Zafra, cap d'administració, va ser despatxada pel robatori de 4,4 milions per una estafa amb ramificacions a la Xina. El Tribunal de Comptes l'ha responsabilitzada del frau i el Tribunal Superior de Justícia ha avalat l'acomiadament. Prop de cinc anys després, encara pendent d'un procés penal, Zafra ha decidit donar la seua versió dels fets. Defén que va ser una víctima de la falta de protocols de seguretat i un boc expiatori per a resoldre el cas davant de l'opinió pública. "Sovint he tingut la impressió que volien un responsable, amb noms i cognoms, encara que no es recuperaren els diners", ha explicat en una entrevista a Les notícies del matí.

L'excap d'administració de l'EMT ha subratllat la responsabilitat de Caixabank, que va autoritzar huit pagaments i que malgrat sospitar de l'estafa "des del primer moment" (segons ha recordat Zafra respecte de la declaració judicial dels operaris del banc) no va aplicar el protocol corresponent fins al nové enviament. "Les demandes civils de clients bancaris per estafes del CEO (suplantació d'identitat d'un superior) es guanyen totes [...] Per què no s'ha demandat Caixabank? Si s'haguera fet, els valencians ja tindrien els diners en el compte corrent", ha explicat Zafra, que ha interpel·lat des dels micròfons d'À Punt els alcaldes Joan Ribó i María José Catalá. "Per què no demanden? Hi ha alguna cosa que no ens poden contar?", s'ha preguntat.

No en tenia cap formació, cap, i vaig caure

"No tenia cap formació, cap, i vaig caure", ha explicat Zafra, que s'ha presentat com la víctima d'una estafa altament sofisticada en la tempesta perfecta. D'una banda, els defraudadors li feren creure que parlava amb representants d'una coneguda consultora i signar una clàusula de confidencialitat, que va afavorir el desconeixement intern de l'operació. D'altra, el procés va tindre lloc amb dos dels companys de suport de baixa i amb diners extra en tresoreria, per una injecció de fons europeus, en una empresa sense protocols de seguretat. "No vaig rebre cap formació, malgrat que una auditoria externa l'havia reclamada perquè hi havia bretxes de seguretat en el sistema" [...] Si l'EMT no va posar els mitjans perquè la seguretat informativa fora major, si jo no havia rebut formació per a detectar estes estafes, per què a mi em declaren responsable? A una administrativa que es dedicava a preparar papers perquè els apoderats de l'EMT, que són els que firmen, exercisquen la seua responsabilitat", ha manifestat.

A la meua família i a mi ens va caure un camió al damunt, però ara ja em sent forta

L'excap d'administració està investigada en un procés penal, que encara està en fase d'investigació. Mentrestant, centra les esperances en el recurs al Suprem contra la decisió del Tribunal de Comptes, que estén l'argumentari del vot particular que es va emetre contra la seua condemna. "Em culpen a mi, quan tinc un patrimoni que no arriba ni al 10% d'eixos quatre milions furtats. Els vots particulars de hui són les sentències de demà i això em dona esperança", ha explicat a À Punt.

Celia Zafra ha decidit parlar després d'haver-se recompost del colp personal que li ha suposat el cas. "A la meua família i a mi ens va caure un camió al damunt. Hem patit molt, hi ha cicatrius que encara fan mal, però la veig com una etapa superada i em sent forta [...] Estic forta i amb ganes de posar l'accent sobre detalls pels quals s'ha passat per damunt", ha advertit en temps de tertúlia de Les notícies del matí. Entre eixos aspectes hi ha tant la presumpta inacció de Caixabank com la dels apoderats de l'EMT, que segons l'excap d'administració van entrar vint vegades en els comptes de l'empresa pública durant el procés, sense advertir l'estafa.

També et pot interessar

stats