Cayetano García sobre el Pla Simplifica: “Reforcem els controls, la inspecció i augementen les sancions, aplegant al milió d’euros”

El secretari autonòmic de Presidència també ha destacat la lluita contra la bretxa digital i l’aposta per la transparència en l’administració de l’actual Consell

Cayetano García, secretari autonòmic de Presidència, entrevistat en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Cayetano García, secretari autonòmic de Presidència, ha destacat este dimarts en Les notícies del matí l'aposta del Consell que encapçala el president Carlos Mazón per la simplificació administrativa. Així, ha subratllat que és un projecte transversal i que per això està dins de Presidència. De fet, el decret llei actualitzarà més de huitanta instruments legislatius: lleis, reglaments, projectes de decret, ordes, etcètera.

Sobre el Pla Simplifica, un dels projectes estrela del nou govern presentat el maig passat, García ha explicat que està enfocat a tres grans blocs: la mateixa administració, les empreses i la ciutadania. D'este decret llei ha volgut remarcar que s'actualitzarà cada any.

L'objectiu principal és fer que l'administració siga molt més àgil i intuïtiva. Per a això es reforçarà la transparència, de manera que la ciutadania puga accedir a través d'un portal electrònic a les seues sol·licituds i veure en quin punt estan. García ha emfasitzat que esta norma és l'única en l'àmbit espanyol que inclou un apartat de lluita contra la bretxa digital. "Allà on no es puga digitalitzar, hi haurà un treball perquè ningú es quede arrere", ha assegurat.

Quant a l'administració, ha identificat com a punts de millora l'absència d'un gestor d'expedients únic o el fet que "les conselleries, per a parlar entre elles, han d'enviar-se registres d'entrada i d'eixida". A parer seu, no s'ha invertit "un sol euro" en la transformació administrativa i s'han d'aplicar noves ferramentes i tecnologies.

Respecte de les empreses, García ha assenyalat que este decret llei aportarà una major seguretat jurídica. Així, es busca que el termini màxim de tramitació genèric, amb algunes excepcions que marca la legislació actual, passe de sis a tres mesos.

En esta línia, es vol passar del silenci negatiu al silenci positiu en l'administració. És a dir, que si l'administració no dona resposta i sempre que no entre en conflicte amb la llei, es puga "fer el que vullgues per a una cosa que ja tens dret". García ha posat l'accent en el fet que "som la Comunitat del sí, amb responsabilitat". D'esta manera, ha matisat que es reforçaran els controls, la inspecció i s'augmentaran les sancions, "les més altes d'Espanya, aplegant al milió d'euros només per incomplir".

Finalment i pel que fa a la publicació del decret llei en el DOGV, García ha informat que ja està redactat i a l'espera de l'informe d'Advocacia i les conselleries. "Només la redacció en valencià són 484 fulls", ha indicat per a evidenciar la complexitat d'esta norma.

També et pot interessar

stats