El PP reclama eleccions, Cs aposta per un pacte transversal i Vox es reivindica com "l'autèntica alternativa"

L'oposició carrega contra el discurs de Ximo Puig en el debat de política general de la Comunitat Valenciana

La síndica del PPCV, María José Catalá, aquest dilluns en el debat de política general
La síndica del PPCV, María José Catalá, aquest dilluns en el debat de política general / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de setembre 2021 - 13:26 Actualitzat: 27 de setembre 2021 - 18:41

La síndica del Partit Popular a les Corts, María José Catalá, s'ha estrenat en el càrrec amb una petició al president de la Generalitat, Ximo Puig: eleccions avançades a la Comunitat Valenciana. La nova portaveu parlamentària del PP a la Comunitat Valenciana ha debutat aquest dilluns en el debat de política general amb un dur discurs en què ha qüestionat de cap a cap la gestió del govern del Botànic en la crisi sanitària i econòmica del coronavirus: "És vosté un president dèbil i la seua debilitat fa mal a aquesta terra", ha etzibat al cap del Consell, per a després reptar-lo a "prémer el botó" i convocar comicis autonòmics. "És hora de tornar a casa", ha assenyalat, parafrasejant Vicent Andrés Estellés.

Catalá ha assegurat que el seu partit està "preparat" per a "governar les institucions" i ha censurat les discrepàncies que en els últims dies s'han fet públiques entre els tres socis del Consell —el PSPV, Compromís i Unides Podem— a propòsit dels pressupostos autonòmics per a 2022. "Està per veure si seran capaços de seure a negociar", ha criticat la síndica. 

La primera intervenció de la nova portaveu del PPCV —el president, Carlos Mazón, no és diputat i per tant no té escó a l'hemicicle— ha servit per a definir les línies estratègiques del que serà l'oposició parlamentària al Botànic fins a les pròximes eleccions. Catalá ha criticat durament el discurs de Puig i ha lamentat que no hi haja cap novetat. Com a exemple ha recordat que la sol·licitud formal al govern espanyol per a gestionar el servei de rodalies ja la va anunciar el febrer del 2016. "Des d'aleshores fins al 2021 ha fet alguna cosa més en aquesta qüestió?", s'ha preguntat. 

Al llarg del discurs Catalá ha exhibit diverses vegades la sentència sobre els abusos a una menor tutelada per la Generalitat i ha exigit al cap del Consell que destituïsca la vicepresidenta i titular de la Conselleria d'Igualtat, Mónica Oltra. També li ha reclamat que demane "perdó" per "ignorar" aquest episodi.

La síndica del PPCV i líder de l'oposició en les Corts ha fet una esmena a la totalitat de la gestió del govern valencià en la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19 i l'ha acusat de "manipular" i "ocultar" les xifres de morts. Paral·lelament, li ha estés la mà en nom del seu partit per a arribar a acords en qüestions com l'aigua, el finançament i les infraestructures.

D'altra banda, ha acusat Puig de fer coincidir l'anunci del nou marc de restriccions amb el debat de política general en un clar "exercici de tacticisme polític" per a "desviar l'atenció" dels "grans problemes" que té el Consell, entre d'altres la "cantada i airejada" fractura del govern valencià o el "menyspreu permanent" del govern espanyol. 

Pel que fa a la desescalada, Catalá ha assegurat que arriba "tard" i ha recorregut a la ironia amb una referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid: "Si volia haver fet un Ayuso hauria d'haver-se-la jugada abans i donar la cara per alguns dels sectors econòmics als quals han demonitzat i deixat en l'estacada", ha afirmat, en al·lusió a l'oci nocturn. 

Puig critica una oposició "destructiva"

En la rèplica, el cap del Consell ha acusat la portaveu del PPCV per haver-se situat "en la radicalitat" i pronunciar un discurs "destructiu" sense "cap esperança de futur". "Vosté no es creu el que demana, que convoque eleccions", li ha retret. El mandatari ha presumit de la gestió del Botànic durant la pandèmia, ha negat que s'hagen manipulat les xifres de morts i ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut una de les regions europees amb menys incidència del virus. 

Igualment, ha retret Català que pose d'exemple el model de la Comunitat de Madrid, que està "infinitament pitjor" que el territori valencià, "començant per la letalitat". "Enfront de la via valenciana enceten la via Puerta del Sol, un model que fomenta la crispació inútil i aboca a la fractura i la desigualtat", ha criticat. 

El primer cara a cara entre Puig i la nova síndica popular ha servit també perquè el primer reivindique les dades econòmiques que, assegura, avalen la gestió del Consell. 

Ciutadans demana un pacte per a reestructurar la Comunitat Valenciana a llarg termini

Una altra de les cares que ha debutat com a síndica parlamentària és Ruth Merino, de Ciutadans. La nova portaveu ha censurat l'enfrontament dialèctic entre Puig i Català perquè el considera una "escalada de desqualificacions i acusacions" i s'ha reivindicat com a representant a la cambra de la política "sensata i útil" dirigida a "millorar la vida de les persones", en oposició al que ella mateixa ha denominat "nacionalisme" i "populisme". "Des de Ciutadans hem volgut ajudar i estendre la mà per a arribar a acords lluny de la confrontació", ha dit. 

La síndica de Ciutadans en les Corts Ruth Merino
La síndica de Ciutadans en les Corts Ruth Merino / À Punt NTC

Amb un to més moderat que la líder de l'oposició, Merino s'ha desmarcat de la petició d'eleccions anticipades, però ha lamentat la falta d'autocrítica del govern valencià en la gestió sanitària i econòmica del coronavirus i la manca de planificació en la presa de decisions. Per això, ha plantejat una "reestructuració" de la Comunitat Valenciana des dels "fonaments", que vaja més enllà dels partits i dure "quaranta anys i no una legislatura" i que comporte reformes en educació, sanitat i dependència. També reclama una "baixada creïble i sensata" d'impostos per a reformar la fiscalitat autonòmica, que ha qualificat de desastre, i un pla de futur per a la joventut. A més, s'ha sumat a l'exigència del PP perquè el cap del Consell destituïsca la vicepresidenta Oltra "com abans millor" pel cas de la menor tutelada per l'administració que va patir abusos.

El president Puig li ha contestat que "amb totes les insuficiències" la gestió de la pandèmia a la Comunitat Valenciana ha sigut "raonablement positiva" i li ha retret que defense una baixada d'impostos i alhora demane un enfortiment de l'estat del benestar: "No es poden reclamar més serveis públics i alhora eliminar els impostos, açò no va així", ha ironitzat. El cap del Consell ha deixat clar que l'aposta "clara i rotunda" del goven valencià és per la sanitat pública i universal, igual que fan països com ara el Canadà i altres del nord d'Europa, i ha remarcat que per a assolir-la cal mantindre una fiscalitat progressiva. 

Vox carrega contra el Botànic i es reivindica com "l'autèntica alternativa"

Al seu torn, la síndica de Vox, Ana Vega, ha buscat allunyar-se del PP amb un discurs en què ha carregat durament contra la política del Botànic, al qual ha qualificat de "govern criminal". Ha acusat els socis del PSPV, Compromís i Unides Podem de mentir i manipular durant la gestió de la pandèmia i d'aplicar la política del corró. A més, ha presentant la formació d'ultradreta com "l'autèntica alternativa" a un executiu "infame". 

La síndica de Vox, Ana Vega, en el debat de politica general a les Corts
La síndica de Vox, Ana Vega, en el debat de politica general a les Corts / À Punt NTC

La portaveu de Vox ha insistit en el mantra de l'ideari de la formació amb atacs contra la diversitat i la immigració, i la denúncia de la inseguretat. Ha fet una defensa ferma de la institució de la família, que ha definit com "l'enemic públic número u" que el Botànic vol destruir. També ha afirmat que el seu partit no callarà contra l'adoctrinament ideològic a les aules que vol imposar el Consell i ha criticat el decret de plurilingüisme perquè "arracona l'espanyol" i la nova llei d'educació: "S'encaboten a educar corderets perquè amb vostés els nostres fills poden passar de curs amb suspensos", ha criticat. Vega també ha vinculat l'auge de la inseguretat en algunes ciutats amb la immigració il·legal i ha carregat contra la política de reversions sanitàries del Consell. Com el PP i Ciutadans, ha demanat abaixat els impostos i suprimir, directament, el de patrimoni i successions. 

En el torn de resposta, Puig ha lamentat haver-se trobat davant una "pluja d'insults concatenats" i ha qualificat el discurs de Vox d'"assaig del negacionisme". "No hi ha manera humana de poder tindre una interlocució amb una certa racionalitat", ha dit a Vega, per a després reconéixer que aquest partit "l'espanta": "Com es pot dialogar amb qui està en contra de la ciència i la raó?", ha preguntat. En vista dels atacs de la parlamentària, el cap del Consell ha insistit que el Botànic treballa perquè totes les persones puguen tindre "la llibertat de veritat" per a poder triar el projecte de vida que vulguen. 

També et pot interessar

stats