Castelló de la Plana acull la primera cimera bilateral entre Espanya i Romania

La guerra d'Ucraïna i les conseqüències centraran la trobada, de la qual s'esperen que isquen diversos acords

Imatge d’arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Romania, Klaus Iohannis
Imatge d’arxiu del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Romania, Klaus Iohannis / Europa Press

Espanya i Romania celebren dimecres a Castelló de la Plana la primera cimera bilateral quasi dues dècades després del compromís per a mantindre aquest tipus de trobades. La guerra d'Ucraïna i les conseqüències seran el principal tema de debat, segons han informat fonts governamentals.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg romanés, Nicolae Ciuca, tindran ocasió d'escenificar "l'excel·lent estat de les relacions bilaterals", que el 2021 van celebrar el 140é aniversari, i complir així amb el compromís de celebrar cimeres i que fins hui no s'havia materialitzat.

Per a l'ocasió, Sánchez estarà envoltat de sis ministres: hi participaran la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz; el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares; la de Defensa, Margarita Robles; el d'Agricultura, Luis Planas; la de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i la de Sanitat, Carolina Darias.

La cita permetrà abordar temes d'interés mutu tant en el si de la Unió Europea com a escala internacional, si bé les fonts reconeixen que la guerra d'Ucraïna coparà bona part del temps. Romania és país fronterer i pel seu territori han passat uns dos milions d'ucraïnesos en la fugida del conflicte, si bé només uns 90.000 hi han romàs. Per la seua banda, Espanya, que ha acollit més de 150.000 ciutadans procedents d’Ucraïna, està compromesa a protegir Romania davant l'eventual amenaça russa.

Una trobada amb un "enorme valor simbòlic"

La trobada té un "enorme valor simbòlic", ha reconegut el primer ministre romanés en un comunicat. "Més enllà de ser una sòcia estratègica, Espanya és també una amiga pròxima de Romania", ha destacat el mandatari, incidint que els dos països han forjat una "relació basada en la confiança mútua, en un diàleg polític substancial i dinàmic i en un enfocament constructiu i obert".

Des de la Moncloa posen en relleu la sintonia entre els dos països en molts temes, que va poder comprovar el mateix president en la visita el mes de març passat, així com la rellevància que té en la relació el fet que a Espanya residisquen més d’1,1 milions de romanesos, la major comunitat estrangera.

"Els nostres llaços són encara més estrets gràcies a una comunitat molt forta, ben integrada i molt activa de quasi un milió de romanesos i romaneses que contribueixen al desenvolupament de la societat i l'economia d'Espanya", assegura Ciuca. El primer ministre té previst precisament una trobada amb la comunitat romanesa a Castelló durant l'estada.

També et pot interessar

stats