Castella-la Manxa defendrà en els tribunals el cabal ecològic del Tajo

El govern de García-Page ha acordat personar-se en els recursos que es presenten, com és el cas del de la Comunitat Valenciana

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page
El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page / Kai Försterling (EFE)

El Consell de Govern de Castella-la Manxa, reunit en sessió extraordinària aquest dijous, ha acordat personar-se en els recursos que presenten diverses comunitats autònomes contra el pla de conca del Tajo, amb l'objectiu de defendre el contingut d'aquest document que per primera vegada fixa cabals ecològics per a aquest riu, la qual cosa suposarà en la pràctica una retallada en les aportacions al transvasament al Segura.

En declaracions als mitjans de comunicació a Toledo, el conseller d'Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural, Francisco Martínez Arroyo, ha informat de l'acord adoptat aquest dijous en el Consell de Govern extraordinari, que s'ha reunit després que la Generalitat Valenciana ha presentat un recurs en defensa del transvasament Tajo-Segura davant del Tribunal Suprem, en el qual sol·licita com a mesura cautelar la suspensió de l'escalonament dels cabals ecològics previstos per al 2026 i al 2027 al Tajo. També la Regió de Múrcia ha anunciat que recorrerà davant del Suprem els cabals ecològics i en defensa del transvasament al Segura.

Martínez Arroyo ha ressaltat que “per primera vegada” en la planificació hidrològica d'Espanya s'ha tingut en compte “l'interés de l'Espanya interior” que no sols és Castella-la Manxa, sinó també l'interior de la Regió de Múrcia, en zones com Jumella o Calasparra, i de l'interior de la Comunitat Valenciana, com els municipis al voltant de la zona de Morella.

“L'Espanya interior ha sigut sempre la gran oblidada”, ha lamentat el conseller d'Aigua de Castella-la Manxa, que ha incidit en el fet que la nova planificació hidrològica sí que atén les necessitats d'aquestes zones.

Així mateix, ha afirmat que la fixació de cabals ecològics en el riu Tajo —que ja està recollit en quatre sentències del Tribunal Suprem— és “molt important” per a la conservació mediambiental del riu “més llarg de la Península”.

També et pot interessar

stats