Cas Erial | L'advocat de Zaplana el situa com a víctima d'un "muntatge": "S'ha fabricat una realitat d'artifici diferent dels fets"

Daniel Campos defén la innocència de l'excap del Consell, adverteix que no hi ha proves contra ell i denuncia la construcció d'una "veritat artificial" des de la fase d'instrucció

L'advocat d'Eduardo Zaplana, Daniel Campos (dreta), acomapanyant l'expresident
L'advocat d'Eduardo Zaplana, Daniel Campos (dreta), acompanyant l'expresident / À Punt NTC

L'advocat d'Eduardo Zaplana ha negat les acusacions contra l'expresident de la Generalitat en el cas Erial, de principi a fi, i ha atribuït el seu processament a un "muntatge" de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO), refrendat en la instrucció judicial i apuntalat pel relat acusatori de la Fiscalia Anticorrupció. "Des del primer minut es crea una veritat artificial que és la que s'ha mantingut fins hui. I no s'ha buscat la veritat, sinó, exclusivament, apuntalar la versió que l'UCO va donar el novembre del 2015 [l'informe inicial]" (...) "S'ha fabricat una realitat d'artifici diferent dels fets", ha manifestat en la fase de conclusions de la defensa.

Daniel Campos ha intentat desacreditar el relat acusatori de la Fiscalia plantant dubtes sobre la instrucció judicial i la investigació feta per la Guàrdia Civil, a la qual ha dibuixat com un cos policial més propi del franquisme que de l'època moderna. L'acusa d'haver ordit una investigació prospectiva contra el seu client i de forçar l'acusació a través d'indicis inconnexos. Segons ha dit, ha actuat en esta causa "sense control judicial" i com "una policia pròpia del règim anterior al del 1978".

Com ja va fer sense èxit durant la fase de qüestions prèvies, el lletrat ha insistit a qüestionar la confiscació dels anomenats papers del sirià, considerats el full de ruta de la trama, durant un escorcoll del cas Taula, advertint que va ser "una intervenció il·lícita, pròxima al delicte". L'advocat creu que ha quedat acreditat que la troballa fortuïta en una antiga casa de Zaplana és impossible. Campos s'ha refermat en la teoria de la conspiració formulada per l'excomissari Villarejo i alimentada per Marcos Benavent, l'autodenominat el ionqui dels diners, sobre una presumpta operació policial contra l'expresident comandada per l'exdirector de la Policia Nacional, Juan Cotino. Al mateix temps ha llevat tota validesa probatòria dels documents, perquè entén que estan fabricats i no aporten cap informació rellevant que anticipen una trama ni connexions amb el seu client. A parer seu, només han servit per a fabricar una acusació contra Zaplana, que donara forma als indicis presentats per la Fiscalia i la Guàrdia Civil, mentre s'ignoraven presumptes delictes. "Hem de preguntar-nos, perquè no es feren certes coses fonamentals per a la investigació".

La credibilitat de Belhot [el testaferro internacional] és inexistent. Va fer com els narcos, llançar la droga per la borda

Campos també ha posat en dubte la credibilitat dels testimonis dels penedits que han pactat amb la Fiscalia, criticant que el ministeri públic ocultara els pactes fins a l'últim minut. Amb especial insistència ha atacat el testaferro internacional, Fernando Belhot, de qui ha subratllat diferents contradiccions i a qui situa com un delinqüent que només ha retornat part dels diners (set milions) per a evitar que li'n confiscaren més i acabara processat. "La credibilitat de Belhot és inexistent. La seua declaració, nul·la de ple dret pel canvi de la seua situació processal i perquè allò que conta és clarament mentida (...) Belhot, va fer com els narcos, llançar la droga per la borda, quan sentia l'alé de la justícia espanyola, andorrana i brasilera", ha explicat.

Considera que no hi ha proves materials, més enllà de les declaracions dels testaferros, per a sostindre el cas contra l'excap del Consell, i ha intentat desmuntar les acusacions com si es tractara d'un castell de naips, on l'errada inicial arrossega la resta de delictes que pengen d'este. Si l'escorcoll inicial va ser un frau, no es poden admetre els papers del sirià. I si estos no valen, tampoc l'inici de la investigació sobre Zaplana. El mateix amb la falsedat documental o la presumpta irregularitat de les adjudicacions a canvi de diners. "Sense suborns no hi ha blanqueig, ni grup criminal, i el procediment cau a terra", ha manifestat.

No hi ha proves. Sense suborns no hi ha blanqueig, ni grup criminal, i el procediment cau a terra

Campos ha llevat tota validesa als informes pericials de la Guàrdia Civil i l'Agència Valenciana Antifrau. Dels primers, ha dit que els agents sembla que "tenien l'olfacte avariat" i ha interpretat que durant la vista oral no pogueren declarar sobre fets, per la qual cosa la fiscal "els va demanar valoracions i deduccions, que les ha de fer el tribunal no la policia". "Construïm una cadena en què un indici no es basa en una prova directa, sinó en un altre indici", ha criticat. També ha qüestionat la validesa probatòria de les escoltes que considera "inaudibles". "Li demanava els cascos al meu fill, que són de més qualitat, però ni encara així he sigut capaç d'entendre-les, i a la sala ho vam comprovar", ha afirmat.

El lletrat de Zaplana, l'advocat Daniel Campos (segon per l'esquerra) en les conclussions finals
El lletrat de Zaplana, l'advocat Daniel Campos (segon per l'esquerra) en les conclussions finals / À Punt NTC

Dels tècnics de l'AVAF, ha dit que el seu cap, el director de l'Agència Joan Llinares, és una persona amb una "enemistat manifesta" amb Zaplana, i que no han pogut provar que les irregularitats que assenyalen beneficiaren els acusats en les adjudicacions de les ITV i el parc eòlic. Sobre este segon procés ha dit que les sospites són més infundades si fora possible, perquè es va fer estrenant un sistema de concessió que donava més garanties que la fórmula anterior. "Cal ser molt ximple per a dissenyar un procediment (per a ocultar adjudicacions a dit) en el qual preval la transparència, la concurrència de sol·licituds i la intervenció d'òrgans de la conselleria per a passar el filtre. Caldria ser el més torpe dels corruptes, quan ja es tenia un procediment opac", ha manifestat.

L'advocat també ha justificat la mediació de Zaplana en diferents gestions com favors personals, perquè l'expresident és "molt amic dels seus amics". Igualment, ha desacreditat la presumpta connexió amb les societats i els diners investigats, sobre els quals considera que hi ha un "buit probatori" i s'ha forçat la connexió amb l'exministre de Treball. "Tot es justifica per un sistema de compensació. Els gràfics de la Guàrdia Civils amb les societats i senyals apuntant cap a Zaplana queden molt bonics en els mitjans de comunicació, però no proven res", ha advertit.

També et pot interessar

stats