Cas Erial | Els Cotino, Barceló i Juan Francisco Garcia eviten la presó i pagaran onze milions en multes

El fiscal ha rebaixat a dèsset anys de presó la petició de pena per a Eduardo Zaplana

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana arriba a la Ciutat de la Justícia de València
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana arriba a la Ciutat de la Justícia de València / Biel Aliño (Efe)

La Fiscalia Anticorrupció ha rebaixat les penes de les persones que han aconseguit una conformitat, per reconéixer els fets i confessar. És el cas dels germans Cotino (Vicente i José), de l'excap de Gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, i l'autodenominat testaferro de l'expresident de la Generalitat, Joaquín Barceló. Les deixa en menys de dos anys de presó, amb suspensió de la condemna i multa. Així, tots ells eviten entrar a presó i pagaran onze milions d'euros en multes.

Anticorrupció també ha retirat l'acusació a l'exdiputada del Partit Popular Elvira Suances; a Pedro Romero, el perruquer de l'expresident de la Generalitat i exministre amb el PP Eduardo Zaplana, i a l'empresari Ángel Salas.

Així ho ha avançat el fiscal Pablo Ponce en el moment d'elevar a definitives les conclusions del seu escrit en el judici que se segueix en l'Audiència de València contra Zaplana i 14 persones més pel conegut com a cas Erial. En este procediment s'ha investigat el suposat cobrament de més de deu milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana.

Respecte a Elvira Suances, Pedro Romero i Ángel Salas, ha indicat que ha decidit retirar l'acusació perquè de la prova practicada en la instrucció i en l'acte de judici considera insuficients els indicis per a mantindre'ls en el procediment.

El fiscal també ha anunciat modificacions per a altres acusats en la causa. Per a Zaplana, la Fiscalia ha rebaixat a dèssets anys de presó la petició de pena, dos anys menys dels inicials. Això es deu al fet que s'ha retirat el delicte de falsedat en document. Pel que fa a l'expresident de la Generalitat José Luis Olivas, es retira el delicte de prevaricació, però es manté el de suborn.

El fiscal anticorrupció xifra en 20.606.364 euros el total dels diners obtinguts de manera delictiva mitjançant operacions de corrupció per part de Zaplana i la seua organització, un grup acusat d'operar a través de societats radicades a l'estranger, creades amb el propòsit de rebre suborns per les adjudicacions predeterminades i per a ocultar l'origen il·lícit dels béns, contribuint a la seua transformació i integració posterior en el circuit econòmic, segons consta en la qualificació de l'acusació pública. D'este import, 6.734.026 euros van ser decomissats en comptes suïssos.

També et pot interessar

stats