Les càrregues policials provoquen controvèrsia en el Botànic

El ministre José Luis Ábalos (PSOE) defén que “segurament hi havia motius” per a l'actuació policial que qüestionen Compromís i Podem.

VÍDEO | Les càrregues policials provoquen controvèrsia en el Botànic

El ministre de Transportes, Mobilitat i Agenda Urbana, el socialista José Luis Ábalos, ha intercedit en la controvèrsia per les càrregues policials durant les protestes a València en defensa de la llibertat d'expressió i per l'alliberament del raper Pablo Hasél, posant-se del costat de les forces de seguretat sense matisos.

Aquest dijous es visqueren més incidents entre la policia i algunes de les persones que es manifestaven en suport de Pablo Hasél a València. En un cert punt de la concentració hi hagué moments de tensió entre alguns dels participants, que llançaren botelles de vidre als agents, i la policia, que va respondre amb càrregues. Més tard la policia carregà contra els manifestants que es dirigien pel carrer Xàtiva cap a l’estació del Nord al crit de “Llibertat d’expressió". 9 persones van ser detingudes.

“Si la Policia va intervindre és perquè segurament hi va haver motius”, ha explicat en una roda de premsa a l'ajuntament de València, on ha condemnant tota manifestació violenta i ha atorgat als agents la “presumpció de professionalitat” que aplica a la resta de funcionaris públics, tot i admetent que “pot ser hi puga haver-se donat alguna acció contradictòria amb la funció pública que representen i la confiança que depositem en ells”.

Ábalos ha qüestionat l'acció d'una part dels manifestants, deixant clar el seu rebuig a defendre la conquista de qualsevol dret a través de la violència. “Ni quan participava en manifestacions clandestines vaig trencar mai un aparador, un vidre, o cremar un contenidor; simplement corria”, ha explicat Àbalos per a separar el dret de manifestació de la protesta violenta.

El PSPV demana aclarir les “actuacions desproporcionades” en la protesta del dijous

La secretària general del PSPV a València, Sandra Gómez, ha demanat aquest divendres una investigació per a “explicar per què les actuacions han sigut totalment desproporcionades”.

“Crec que és el deure de la Policia garantir el dret a la manifestació i garantir la seguretat”, ha explicat Gómez. No obstant això, ha mostrat el seu rebuig per “aquestes persones que no respecten les causes i van a rebentar-les”. Malgrat que la secretària general del PSPV-PSOE també ha defensat la llibertat d'expressió, ha afirmat que Hasél no és el seu “referent ni un sant”, i que el raper no serà el seu “exemple a seguir”.

També, per a futures manifestacions, com la d’aquest mateix divendres, Gómez ha demanat “rebaixar la tensió” i ha fet una crida “a què els ànims s’assosseguen”.

La controvèrsia es trasllada al Consell

La polèmica sobre les càrregues policials també s'ha traslladat al si del Consell, en què coincideixen la formació que sustenta la delegada del govern espanyol, la socialista Gloria Calero, i els partits de Compromís i Podem, que han qüestionat públicament l'acció de la delegada.

La vicepresidenta Mónica Oltra ha manifestat sentir-se “preocupada, com ho hauria d'estar qualsevol demòcrata” i, citant un tuit d'un agent que va denunciar una agressió policial a Linares (Jaén), ha recordat que la Policia està “per a garantir els drets i llibertat de la ciutadania” perquè “això és el que engrandeix la tasca policial”. “Els nostres xiquets i adolescents no poden educar-se en la cultura de la por a la Policia, sinó al contrari”, ha reflexionat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al ple del Consell, durant la qual ha qüestionat “qualsevol tipus de violència”.

Oltra ha evitat pronunciar-se en nom de l'executiu valencià sobre els incidents, apel·lant al secret de les deliberacions en el si del Consell. Ha especificat, però, que no s'ha tractat la dimissió de la delegada del govern espanyol, la socialista Gloria Calero, perquè no és competència del Consell i entén que qualsevol revisió de la seu gestió, com de l'actuació policial, forma part de la investigació que correspon a l'executiu espanyol.

Tanmateix, Podem ha trencat eixe secret de les deliberacions en una nota de premsa, en què revela que la controvèrsia sobre la resposta policial sí que s'ha traslladat al ple del Consell. Segons el comunicat de la formació, el vicepresident tercer, Rubén Martínez Dalmau, ha reivindicat “el dret a manifestar-se i la llibertat d'expressió”, ha instat el Botànic a “no tolerar cap mena de violència cap a la ciutadania” i “ha assenyalat els abusos policials contra els manifestants” destacant que també els va patir la síndica Pilar Lima.

La vicepresidenta ha emparat, però, les manifestacions crítiques que hi puguen haver traslladat els partits polítics i càrrecs públics, sobre les quals ha declinat opinar perquè no s’han tractat en la reunió del Consell. A preguntes dels periodistes sí que ha valorat com un “aforisme genèric, en el sentit d'una reflexió democràtica” el missatge de Twitter crític de l'alcalde de València Joan Ribó, contra l'actuació policial. I ha emparat en la llibertat d'expressió el tuit del síndic de Ciutadans, Toni Cantó, assenyalant Podem i Compromís com a instigadors de les protestes i demanant traure'ls de les institucions.

En les últimes hores, el Bloc, una de les formacions que s'integren en la coalició Compromís ha reclamat la destitució immediata de la delegada del govern espanyol. Per la seua banda Compromís, ha anunciat que demanarà “responsabilitats contundents” a Calero per l'agressió que ha denunciat el seu diputat, Carles Esteve, quan participava en la concentració.

Declaracions de PP i Ciutadans en suport de la Policia

Aquest divendres Ciutadans i el PP han presentat dues propostes de declaració institucional a les Corts en què insten els grups a expressar el suport a la Policia davant “els actes violents provocats per grups de manifestants” en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél. L'escrit dels populars qualifica de “reprotxable i inadmissible que formacions polítiques com Podem i Compromís hagen sol·licitat la posada en llibertat i l'indult” de Hásel i cita alguns tuits del raper per a “condemnar tot tipus de manifestació que incite a l'odi o a la violència”, incloses les lletres de les seus cançons.

La petició de Ciutadans rebutja “tot tipus de violència en forma de protesta”, reivindica l'actuació de les forces i cossos de seguretat davant de les agressions “d'energúmens molt violents” i acusa “càrrecs públics de Compromís i Podem” per “haver encoratjat aquest tipus d'aldarulls”.

També et pot interessar

stats