El canvi de l’accent del nom de València, pendent d’un informe de normalització lingüística

L’alcaldessa Catalá assegura que hi havia experts que “deien que fonèticament l'accent no era el correcte” i defensa que la millor manera de treballar per la llengua és parlar-la, com fa ella

La alcaldessa de València, María José Catalá, en l'entrevista de la Cadena Ser d'este dilluns
L'alcaldessa de València, María José Catalá, en l'entrevista de la Cadena Ser d'este dilluns / Ajuntament de València

El canvi de l'accent en el nom oficial de València, la versió del topònim amb l’accent tancat, està pendent d'un informe de normalització lingüística, ja que és un expedient administratiu "delicat i complex" que requereix l'aportació de diversos experts lingüistes. Així ho ha indicat este dilluns l’alcaldessa de València, María José Catalá.

"Partíem de la base que hi havia experts lingüistes que deien que fonèticament l'accent no era el correcte", afegia l'alcaldessa en una entrevista amb la Cadena Ser, encara que ha precisat que cal "acreditar-ho i documentar-ho".

El ple de l'Ajuntament va aprovar el setembre, a instàncies del PP i Vox, promoure el canvi de denominació de la capital de la Comunitat de l'actual topònim València, que només compta amb eixa versió, al bilingüe Valéncia/Valencia, incloent-hi el canvi de l’accent obert al tancat en la denominació en valencià.

Jo parle molt de valencià, a més, sense problema María José Catalá - Alcaldessa de València

Quasi nou mesos després d'eixa aprovació plenària, Catalá ha defensat que la manera de treballar més per l'ús del valencià és "parlant-lo", com és el seu cas, també amb els seus fills.

"Jo parle molt de valencià, a més, sense problema", ha asseverat, al mateix temps que assegurava sentir-se "superorgullosa" del president provincial del partit i de la Diputació de València, Vicent Mompó, que parla valencià "passe el que passe".

"Tenim una llengua cooficial, és la nostra llengua", ha defensat davant dels que critiquen el seu ús, també en el seu partit, i ha asseverat que la millor manera de defensar el valencià és "parlant-ho" i no "imposant-lo".

"Res en esta vida que s'haja imposat per l'article 33 i sense miraments es promou més. La gent ha de tindre llibertat per a parlar-lo i crec que és sa i jo intente fer-ho, tot el que puc i més", ha conclòs.

També et pot interessar

stats