La UPV no retirarà el grafit que demana presó per al president Mazón

Camarero condemna l'obra: "És molt desagradable i molt inoportú. L’odi genera odi

La mostra està exposada a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València i forma part del festival PAM! 2025
La mostra està exposada a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València i forma part del festival PAM! 2025 / À Punt NTC

La Universitat Politècnica de València no retirarà l'obra de l'artista emergent Adrián Larok en què reclama justícia per als afectats de la dana del 29 d'octubre i presó per al president de la Generalitat Carlos Mazón. El Rectorat ha defensat esta vesprada que es tracta d'un exercici de llibertat d’expressió dins d’una activitat acadèmica reglada.

El grafit exposat a la Facultat de Belles Arts de la UPV representa el president Carlos Mazón com un presidiari i inclou el missatge “A presó” en roig. La peça, titulada No oblidem, fa referència als 228 morts de la dana d’octubre i forma part d’una mostra artística emergent dels estudiants de màster.

La vicepresidenta del Consell Susana Camarero ha considerat al respecte que “el grafit és molt desagradable i molt inoportú. L’odi genera odi, la crispació genera crispació, i no podem seguir crispant esta societat ni estos joves", ha declarat Camarero. "L’art no pot ser una excusa per a l’odi ni l’assetjament”, ha afegit, que ha demanat que retiren l’obra i una reflexió als grups polítics per “baixar la crispació”.

Al seu torn, el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, ha manifestat que l’obra “un atac intolerable” i parla de linxament personal. També el titular d’Interior, Juan Carlos Valderrama, ha criticat “l’odi i el rancor” que, diu, transmet el grafit.

El PPCV, per la seua banda, ha acusat els autors de “manipular” i “polititzar” l’art per a atacar Mazón. El seu síndic, Juanfran Pérez Llorca, denuncia la “banalització del dolor” i reclama respecte institucional.

Festival PAM! 2025

La mostra forma part del festival PAM! 2025, organitzat pel vicedeganat de Cultura, on exposen més de noranta alumnes.

El grafit en qüestió és una de les cent obres presentades en la PAM!25 XIII Mostra de Produccions Artístiques i Multimèdia, una iniciativa organitzada des del vicedeganat de Cultura de la Facultat de Belles Arts destinada a l’estudiantat dels quatre màsters oficials que s’imparteixen en este centre.

La comissària de la mostra, Laura Silvestre, ha indicat que este projecte cultural pretén que l’alumnat dels màsters puga presentar els seus projectes artístics, i un jurat d’experts en tria deu per a la seua posterior exhibició a la Mostra PAMPAM!, en un espai expositiu de la ciutat de València.

En l’elecció, ha afirmat, “no hi ha un procés de filtratge o de preselecció” i les obres tracten tota classe de temàtiques, des de qüestions de gènere fins al canvi climàtic o temes socials.

Els treballs s’exposen en tots els espais de pas de la facultat —des de passadissos, a accessos o ascensors— que es concedeixen prèviament a cada alumne per sorteig.

La comissària de la mostra lamenta que este projecte cultural, que busca mostrar a la societat valenciana la producció artística més jove, tinga ara interés mediàtic per este treball d’un alumne i de manera “sensacionalista”.

També et pot interessar

stats