Brussel·les preveu recaptar 140.000 milions d'euros al gravar els beneficis de les companyies energètiques

La Comissió Europea també vol que els Estats membres estalvien un 10% d'electricitat

Von der Leyen, aquest dimecres
Von der Leyen, aquest dimecres / Christophe Petit Tesson (Efe)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat aquest dimecres limitar els ingressos de les companyies elèctriques europees i gravar els beneficis extraordinaris de les petrolieres per a recaptar més de 140.000 milions d'euros. "La nostra proposta recaptarà més de 140.000 milions d'euros perquè els estats membres esmortisquen el colp directament", ha explicat Von der Leyen en el seu discurs de l'Estat de la Unió pronunciat davant el Parlament Europeu.

La Comissió planeja posar un límit als diners que rep la generació elèctrica a partir de renovables, nuclear i lignit, així com exigir una "contribució solidària" a les empreses de petroli, gas i carbó que s'han beneficiat dels desorbitats preus de l'energia."Les grans empreses de petroli, gas i carbó també obtenen enormes beneficis. Així que han de pagar una part justa, han de donar una contribució de crisi", ha dit Von der Leyen en una intervenció centrada especialment en la resposta europea a la invasió de Rússia sobre Ucraïna.

A més, la Comissió també vol que els estats membres estalvien un 10% d'electricitat, i almenys un 5% en hores amb pic de demanda, mesures totes que estan previstes tancar en una reunió extraordinària el 30 de setembre amb els ministres d'Energia dels països de la UE.

Els detalls, dimecres

"Vull que la nostra Unió prenga exemple de la seua gent. Reduir la demanda en les hores punta farà que el subministrament dure més temps, i farà baixar els preus", ha continuat per deixar clar que "milions d'europeus necessiten ajuda" en l'àmbit energètic.

La Comissió Europea presentarà aquest dimecres els detalls d'aquestes propostes de "mesures temporals, d'urgència" per a redistribuir els elevats ingressos "que mai han comptabilitzat, ni tan sols han somiat", les companyies energètiques.

A més, Brussel·les assegura que continuarà "treballant per a abaixar els preus del gas", en part tractant amb Noruega i Algèria, els altres dos països que al costat de Rússia lliuren gas per gasoducte a la Unió Europea.

Pròxim capítol: el gas

El paquet de mesures que els ministres d'Energia de la UE intentaran aprovar el 30 de setembre, deixa fora la idea d'establir un límit al preu de les importacions de gas rus per gasoducte o aquell que arriba des de Noruega o Algèria, o al gas natural liquat que ve en vaixells metaners.

En paral·lel, la Comissió Europea treballa en una reforma de gran importància del mercat energètic a més llarg termini per a desvincular la generació a partir de gas de les renovables que, segons Von der Leyen, arribarà “al final d'enguany”.

També et pot interessar

stats