Bravo defineix els pressupostos com "els més expansius i potents"
La consellera de Justícia destaca les inversions en noves dependències judicials i en l'ampliació de la plantilla pública en 5.000 persones
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha valorat aquest dilluns a les Corts els 648,3 milions d’euros que rebrà el seu departament en els pressupostos del 2022, un increment del 16,6% respecte a 2021, que ha descrit com “els més expansius i potents de l’última dècada”.
En concret, respecte a l'execució del Pla d'Infraestructures Judicials, la consellera ha assenyalat que s'augmenta fins a 68,3 milions d'euros la inversió per a fer realitat la Ciutat de la Justícia d'Alacant, així com nous edificis judicials a Llíria, Alzira, Ontinyent, Gandia i Torrent, i la reforma del TSJCV.
Segons ha anunciat, es destinaran dos milions d'euros per a posar en marxa l'Escola Valenciana de Funció Pública (EVAP), impulsar una justícia accessible i inclusiva a través de la supressió de barreres físiques i sensorials, i desenvolupar projectes inclusius, com la figura del "facilitador".
La consellera també ha avançat que s’ampliarà la plantilla amb 5.000 noves places, que suposen el 30% de la plantilla pública de la Generalitat. Quant a les beques de suport als aspirants a jutges, fiscals, advocats i lletrats, la consellera ha avançat que es crearà un programa de 500.000 euros que se suma al Programa 500 per a estudiants d’oposicions.
Potenciar la seguretat i l’atenció a les víctimes
Bravo ha recordat que, amb el 90% de la població immunitzada, s’ha de fer front a altres reptes “que ja existien abans de la Covid-19”, com la crisi climàtica i els temporals. Per aquest motiu, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències tindrà una dotació de 168 milions d'euros (un 15% més respecte a 2021), amb la creació de tres centres logístics a Castelló de la Plana, Alacant i València.
A més, es crearan 68 llocs de treball per a operatius d’emergències i altres 1.300 contractacions a les tres províncies per fer tasques en zones rurals.
Respecte a l'assistència a les víctimes, ha anunciat una inversió d'11,3 milions d’euros a la lluita contra la violència de gènere, incloent el trasllat gratuït de víctimes, unitats de valoracions forenses i gabinets psicosocials, a més de la creació de tres oficines de denúncia especialitzada en violència de gènere. Hi cal sumar 8,5 milions més en la xarxa d’oficines d'assistència a víctimes de delictes.
A més, Bravo ha previst una partida de 415.000 euros per a crear l'Oficina de la Segona Oportunitat, un nou servei en el qual analistes jurídics i econòmics assessoraran els autònoms i les pimes en situació d'insolvència per a la reincorporació a l'activitat econòmica.
Transformació digital de la justícia
Bravo ha recordat que en els últims sis anys s’han invertit 50 milions d’euros a modernitzar les institucions, als quals cal sumar 15,9 milions en el desenvolupament del nou expedient judicial electrònic “que va evitar el col·lapse durant l’estat d’alarma”. Per assolir l’objectiu, s’invertiran 1,2 milions en la modernització dels jutjats de pau i la creació d'oficines locals d'orientació jurídica (Justiprop) i de mediació (Mediaprop).
Pressupostos “irreals” i “decebedors”, segons l’oposició
Per contra, els partits de l’oposició han carregat contra unes partides que consideren “inaplicables” i “irreals”. Segons José María Llanos, portaveu de Vox, “la Generalitat arrossega la falta d’execució de 225 milions del pressupost anterior”. Una denúncia en què coincideix amb Ciutadans i el Partit Popular, que han assegurat que les inversions seran “un sonor i estrepitós fracàs”.