El Botànic pacta l’ampliació de la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys

Ciutadans i PP critiquen la política educativa del Consell i aposten per la llibertat d’elecció de centre.

Ximo Puig i Mireia Mollà, durant el debat de política general
Ximo Puig i Mireia Mollà, durant el debat de política general / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

PSPV, Compromís i Podem han pactat una proposta per a ampliar la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys amb l’objectiu de cobrir el 100% de la demanda.

Així mateix, han pactat establir un pla de dignificació de la funció docent i un pla Marshall del valencià que suposaria la universalització de l’oferta de cursos gratuïts per a millorar les capacitats en la llengua per a l’accés a la funció pública i per afavorir el plurilingüisme.

El diputat de Podem César Jiménez ha defensat la necessitat d’establir un pla per a dignificar la tasca dels professors que compte amb un “calendari concret” per a atendre les reivindicacions d’aquest col·lectiu. Aquesta passa, segons la formació morada, per reduir les hores lectives en tots els nivells, disminuir les ràtios, recuperar la figura del tutor generalista en primària i donar estabilitat als interins.

El parlamentari de Compromís Josep Nadal ha expressat el suport a aquesta iniciativa, ja que ha admés que una de les prioritats del Consell ha sigut “revertir les retallades del PP”. Tot i reconéixer que “pràcticament” ho han aconseguit, ha admés que “anem un poc lents” pel que fa a mesures sobre el col·lectiu dels docents.

Ciutadans aposta per la llibertat educativa

La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha acusat l’executiu autonòmic de “girar l’esquena” als educadors, als sindicats i les famílies “per un fi partidista”. Al seu parer, el Consell ha contribuït a “minvar la qualitat educativa pels deliris de voler semblar-se a Catalunya” en pretendre “imposar un model educatiu en què no tenia cabuda la concertada i emmascarava un model d’immersió lingüística”.

Per això, ha defensat la “llibertat d'elecció de centre i eliminar barracons, respecte a l’ensenyament concertat, i derogar la llei de plurilingüisme” per a anar cap a un model en què “es respecten les dues llengües i ambdues s’aprenguen en igualtat”.

Des del PSPV, la diputada Ana Besalduch li ha recriminat l’ús de l’educació com un “element de confrontació per oportunisme polític i pugna electoral” en una política que hauria de ser “una qüestió d’estat”. 

A més, ha subratllat que la seua formació “no està en contra de la concertada” ja que ha recordat que va ser un govern socialista el que va implantar els concerts educatius, però ha puntualitzat que la seua prioritat és l’ensenyament “públic, gratuït i universal” que garantisca la igualtat d’oportunitats.

El PP parla de “falta de projecte educatiu”

Per la seua banda, la parlamentària del PP Beatriz Gascó ha recriminat al Consell la seua “falta de projecte educatiu”. Així mateix, ha criticat que tornen a atribuir tots els seus mals a la gestió de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, quan “han deixat d’executar 334 milions” en educació. 

A més, Gascó, ha acusat el Consell d’estar “més preocupat” en la ideologia que a “inculcar coneixement”. “El seu model d’escola no potencia el talent ni l’esforç i és més semblant a la dels règims bolivarians que a la dels avançats, ja que no tenen intenció de millorar-la, sinó de posar-la al servei dels seus partits”, ha considerat.

També et pot interessar

stats