Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

El Botànic escenifica a les Corts les diferències sobre el decret de renovables

Compromís i Unides Podem acusen el PSPV de falta de diàleg, mentre que els socialistes asseguren que els socis intenten anar més enllà del pacte subscrit

Imatge del debat a les Corts, aquest dimecres / À Punt NTC

El ple de les Corts ha tornat a evidenciar les discrepàncies entre els socis del Botànic sobre com s'ha de materialitzar la transició energètica a la Comunitat Valenciana. En l'últim ple abans de Nadal, el govern valencià ha presentat les dues lleis en què no hi ha quòrum al Consell: la taxa turística i la de canvi climàtic. Les dues tiraran avant, però el debat parlamentari ha demostrat la mar de fons al voltant de la implantació de les fotovoltaiques al territori, fins al punt que Compromís i Unides Podem han acusat el PSPV de falta de diàleg.

"Hi ha una moda últimament d'intentar no parlar d'algunes qüestions, però nosaltres anirem forçant sempre el diàleg", ha retret als socialistes la síndica de la formació valencianista, Papi Robles, que demana continuar negociant per a aconseguir més participació de la ciutadania en el canvi de model energètic, i que no es produïsca només "de la mà de les grans empreses". Des d'Unides Podem, Estefania Blanes els ha acusat de no estar disposats ni tan sols a fer el pas "d'assentar-se i poder aplegar a un consens" perquè es complisquen els acords firmats.

La portaveu del PSPV, Ana Barceló, ha negat aquestes imputacions i ha acusat els socis del Consell d'intentar trencar "les regles del joc" a mitjan partida. Manté que el seu grup "no incompleix absolutament res", perquè part de les propostes dels socis en la matèria ja s'estan incorporant en la llei de canvi climàtic.

Segons Barceló, no tenen problema que es cree l'Agència Valenciana de l'Energia, però volen concretar que les empreses públiques que puga crear aquesta entitat, necessiten desenvolupar-se a través d'una llei específica.

L'oposició i la patronal critiquen "l'embós burocràtic" i el "bloqueig"

Des de l'oposició, la síndica del PP, María José Catalá, s'ha oferit a ajudar el PSPV en la solució, assegurant que tenen "receptivitat" sobre la interpretació que ha fet el grup socialista de la controvèrsia. No obstant això, ha alertat del risc que les "baralles" entre els socis de govern i la seua "discrepància permanent" comporten la pèrdua fons europeus, i ha lamentat que actualment 400 projectes fotovoltaics estiguen bloquejats.

En la mateixa línia, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha acusat el Botànic de destorbar, amb les seues lluites internes, la implantació de fotovoltaiques, fent perdre "molts diners europeus", i ha defés que metre la situació es resol s'amplie la vida útil de la nuclear de Cofrents.

La patronal valenciana també ha insistit a reclamar al Botànic que desbloquege "l'embós burocràtic" en la implantació de les renovables. El president de la Confederació Empresarial, Salvador Navarro (CEV) ha carregat contra "els partits polítics" que posen problemes a la transició energètica. "L'embós burocràtic exigeix una actuació molt més responsable dels partits polítics, que al mateix temps que exigeixen a les empreses i els territoris ser sostenibles, posen traves a la implantació de les renovables", ha manifestat.

València