El Botànic creu que la reforma fiscal beneficiarà “els que menys tenen”, mentre que l’oposició la qualifica de “tacanya”

Compromís insisteix en la necessitat d’un finançament just, mentre que Unides Podem adverteix que cal estudiar la “progressivitat” de l’impost de successions i el de transmissions

Els diputats escolten la intervenció de Puig, qui intervé des de la palestra, en el debat de política general d'aquest dimarts
Els diputats escolten la intervenció de Puig, qui intervé des de la palestra, en el debat de política general d'aquest dimarts / Flickr Corts

Curta per a l’oposició i positiva per a la classe treballadora, en opinió del Botànic. Així veuen els grups parlamentaris la reforma fiscal que ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en el debat de política general d’aquest dimarts.

“Insuficient, tacanya i enganyosa”, així ha qualificat la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, la reforma fiscal que ha presentat el cap del Consell i que pujarà un 10% la quantitat exempta de tributar, la creació d’una nova tarifa autonòmica de l’IRPF i l’ampliació de les deduccions fiscals.

És una mesura a curt termini, que no traurà del forat els valencians Ruth Merino - Síndica de Ciutadans

Per a Merino, “amb cent euros de mitjana d’estalvi per a les famílies –que suposaran les mesures anunciades–, les famílies no podran superar la crisi, i les empreses menys”. “És una mesura a curt termini, que no traurà del forat els valencians”, afegia. Respecte a la resta d’anuncis, la síndica de la formació taronja ha acusat Puig de fer “autobombo i propaganda” i ha augurat l’incompliment de la majoria d’anuncis, com va passar amb els de l’any passat.

Els valencians el senten dir que abaixarà els impostos set anys després de governar apujant-los María José Catalá - Síndica del Partit Popular

D’altra banda, la síndica popular, María José Catalá, ha iniciat la seua intervenció en el debat acusant Puig de “descafeïnar” la proposta de reforma fiscal. A més, la portaveu parlamentària del PP ha retret al cap del Consell que els valencians “el senten dir que abaixarà els impostos set anys després de governar apujant-los”.

Per a la síndica de Vox, ara no és moment de pensar en menut en matèria d’impostos. Ana Vega creu que a la Comunitat Valenciana fa falta una reforma “dràstica”, que ha d’impulsar-se junt amb una reducció del "greix" de l’administració.

La reforma fiscal és la necessària per a combatre la inflació i projectar la Comunitat Valenciana cap a un nou horitzó els pròxims anys José Muñoz - Portaveu d'Hisenda del PSPV

Amb millors ulls, en canvi, veuen la reforma fiscal des del Partit Socialista. José Muñoz, portaveu d’Hisenda del PSPV, s’ha mostrat convençut que les iniciatives fiscals que ha avançat Puig en l’hemicicle “és la necessària per a combatre la inflació i projectar la Comunitat Valenciana cap a un nou horitzó els pròxims anys”. Un horitzó que passa per atraure grans projectes, com el de la gigafactoria de bateries de Volkswagen o la continuïtat de Ford a Almussafes, que generaran ocupació.

En aquest sentit, Muñoz ha insistit que les propostes fiscals que ha portat Puig a les Corts suposaran una rebaixa dels impostos per al 97% dels valencians, “a diferència del sistema d’impostos pel qual advoquen unes altres autonomies”, que sols beneficia el 0,2% de la ciutadania.

La reforma fiscal permetrà que els que més guanyen aporten més, perquè els que menys tenen puguen rebre més Papi Robles - Síndica de Compromís

Des de les files de Compromís també han aplaudit les mesures fiscals proposades per Puig, perquè veuen fonamental “ajudar les famílies que estan pagant la pujada de preus”, segons apuntava la síndica d’aquesta formació, Papi Robles. El compendi d’iniciatives tributàries farà, en opinió de la portaveu de Compromís, que “els que més guanyen aporten més, perquè els que menys tenen puguen rebre més”.

No obstant això, Compromís ha trobat a faltar “una aportació més incisiva de Puig a l’hora de reclamar un finançament just i l’execució real de les infraestructures, així com el deute històric, que ens permetria donar millors serveis públics” en la Comunitat Valenciana. “Si hi ha un problema a la Comunitat Valenciana és el del finançament”, ha remarcat Robles en finalitzar la intervenció de Puig.

També positivament, encara que amb matisos, veuen les noves iniciatives fiscals en Unides Podem. Creuen que és un “bon punt de partida, que permetrà que les classes treballadores paguen menys i tinguen una redistribució dels recursos en favor seu”, com exposava el diputat Ferran Martínez.

La reforma fiscal és bon punt de partida, que permetrà que les classes treballadores paguen menys i tinguen una redistribució dels recursos en favor seu Ferran Martínez - Diputat d'Unides Podem

El diputat apuntava que la reforma atén a la “justícia fiscal i la progressivitat” del sistema tributari, encara que ha advertit que ara caldrà veure “com es reordenen les deduccions per a beneficiar especialment les famílies de la classe treballadora”. En aquesta línia, advoca per estudiar com han de quedar l’impost de successions i el de transmissions patrimonials “per a millorar-ne la progressivitat”. 

També et pot interessar

stats