Bèlgica proposa Nadia Calviño per a presidir el BEI després d’assolir els suports necessaris
La votació tindrà lloc el pròxim 8 de desembre, en la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea
L’actual vicepresidenta primera del govern i titular de la cartera d’Economia, Comerç i Empresa, Nadia Calviño, ha obtingut els suports necessaris per a aspirar a la presidència del Banc Europeu d’Inversions (BEI). D’aquesta manera, el ministre de Finances belga i actual president del Consell de Governadors del BEI, Vincent van Peteghem, ha decidit proposar-la com a candidata oficial per a liderar l'organisme a partir de l'1 de gener de 2024.
El següent pas serà enviar una carta als seus homòlegs de la Unió Europea donant suport a la candidata espanyola abans de la votació, que tindrà lloc el pròxim 8 de desembre, en la reunió dels ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin).
Calviño es disputava ser la successora de Werner Hoyer al capdavant del BEI amb altres candidats: la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea i responsable de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager; l'exministre italià d'Economia Daniele Franco; i dos dels actuals vicepresidents del banc, la polonesa Teresa Czerwinska i el suec Thomas Ostros.
El candidat guanyador necessita reunir el suport del 68% del capital del banc i d'almenys 18 estats membres. La participació de cada estat membre es reparteix en funció del seu pes econòmic a la UE, segons el PIB en la seua entrada en la Unió. Espanya, per exemple, contribueix amb el 9,66%. Això fa que resulte indispensable el suport de les principals potències econòmiques de la UE: Alemanya, França i Itàlia. El canceller alemany, Olaf Scholz, ja va garantir el suport d'Alemanya a la candidatura de Calviño.
Des de l’Executiu que lidera Pedro Sánchez han mostrat prudència fins que es conega la decisió definitiva, si bé han celebrat aquest pas endavant i han descrit Calviño com una figura política forta i “la persona idònia” per ocupar aquesta plaça. La vicepresidenta té dotze anys d’experiència en l’alta direcció de la Comissió Europea i cinc més com a ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.
El govern va anunciar la presentació formal de Calviño el mes d’agost passat. Ara, amb la imminent eixida de Calviño del Ministeri d’Economia, s'obri la incògnita de la persona que la succeirà. El mateix Sánchez ha reconegut que, en el personal, li “costarà” prescindir de l'actual vicepresidenta primera, “una extraordinària professional i servidora pública”. “Ha sigut una estreta col·laboradora en moments molt difícils i una de les millors ministres d'Economia que ha tingut la democràcia espanyola”, ha remarcat Sánchez en una entrevista amb TVE. De moment, no s’ha avançat cap nom.