Batet creu que reformar la Constitució és "urgent, viable i desitjable"

La nova ministra de Política Territorial advoca per una "reflexió profunda" sobre el model territorial perquè està en crisi.

Batet ha intervingut en l'acte "Reforma constitucional, federal i amb drets", que ha esdevingut la seua estrena pública com a ministra.
Batet ha intervingut en l'acte "Reforma constitucional, federal i amb drets", que ha esdevingut la seua estrena pública com a ministra. / Efe: Quique García

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha assegurat aquest dissabte que la reforma de la Constitució Espanyola és "urgent, viable i desitjable" per a avançar cap a un model territorial de caràcter federal i superar la crisi que, al seu entendre, viu Espanya en general i Catalunya en particular. Batet ha intervingut en l'acte "Reforma constitucional, federal i amb drets", organitzat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que ha esdevingut la seua estrena pública com a ministra.

La ministra ha afegit que, després de quaranta anys de vigència de la carta magna, Espanya és una democràcia consolidada i prou forta per a afrontar "una reflexió profunda" conjunta sobre la qüestió. En aquesta línia, Batet ha dit que la Constitució contempla mecanismes de reforma que, una vegada aplicats, podrien millorar la situació actual d'una crisi que no sols és territorial sinó també social i democràtica i que, a més, es realimenta.

Diàleg com a objectiu polític de primer orde

La política catalana ha incidit en la "necessitat de renovar el pacte territorial" d'Espanya i, al·ludint Catalunya, ha assegurat que "el diàleg en si mateix s'ha convertit en un objectiu polític de primer orde". "La política del segle XXI necessita escoltar, dialogar i consensuar", ha dit Batet. La ministra ha subratllat que durant més de cinc anys no hi ha hagut ni diàleg ni política institucional en relació amb la crisi catalana, la solució de la qual, opina, no pot esgotar-se en l'aplicació de la llei i la Constitució.

Com a exemple de tot això, Batet s'ha mostrat favorable a reprendre 45 de les 46 demandes presentades al Govern d'Espanya per l'expresident català Carles Puigdemont (la que queda fora es refereix a l'anomenat dret a decidir), a estudiar les lleis aprovades pel Parlament i que després van ser declarades inconstitucionals, o les demandes d'inversions que pensa que haurien estat desateses per l'Estat en els últims anys. "Hi ha una infinitat de decisions polítiques que es poden prendre", ha sentenciat.

La ministra espera que tots els governs autonòmics participen en els òrgans de negociació i decisió de les qüestions autonòmiques, com el Consell de Política Fiscal i la Conferència de Presidents. També ha lamentat que els grups abandonaren la comissió per a la reforma territorial impulsada pel PSOE en el Congrés, la qual considera com una oportunitat per a abordar la reflexió sobre el model territorial i la reforma de la Constitució. Per això, ha animat les formacions a participar-hi activament per a impulsar-la de nou.

També et pot interessar

stats