Barrera: "Defensem la cultura amb majúscules, sense tindre en compte els gustos personals del conseller de torn"

El vicepresident primer de la Generalitat i conseller de Cultura i Esports defensa la retirada de subvencions a entitats que promouen el "procés a la valenciana" en uns pressupostos que l'oposició considera "perversos" i "mesquins"

Barrera, aquest dilluns en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda
Barrera, aquest dilluns en la comissió d'economia, pressupostos i hisenda / À Punt NTC

El vicepresident primer de la Generalitat i conseller de Cultura i Esports, Vicente Barrera, ha inaugurat aquest dilluns les compareixences en la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts, per a explicar amb detall la distribució dels comptes públics de l'exercici 2024 per al seu departament. Amb un discurs més assossegat en comparació als últims que havia pronunciat en setmanes anteriors des de l'hemicicle del Parlament, el màxim representant de Vox en l'executiu bicolor, compartit amb el PP, ha desgranat les principals línies mestres que s'executaran amb els 220,8 milions que gestionarà la cartera de Cultura i Esports, un 5,1% menys respecte d'enguany. Ja ho avisava a l'inici de la sessió, quan ha assegurat que no venia "amb ganes de guerra".

En trets generals, Barrera ha venut els pressupostos com una "aposta decidida per la pluralitat" i un projecte "realista" pensats "per a la majoria dels valencians" en què s'ha evitat el "sectarisme". Un projecte en contraposició al del govern anterior del Botànic que, segons ell, "utilitzaven la cultura com arma per a adoctrinar i afavorir els afins". "Nosaltres defensem la cultura en majúscules, sense tindre en compte els gustos personals del conseller de torn", ha assegurat.

Els bous els poden agradar més o menys, però són part de la cultura Vicente Barrera - Vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport

Amb l'excepció de Presidència, la cartera de Barrera gestiona el muntant més baix de diners. Entre les novetats destaca la inclusió de subvencions com ara a Lo Rat Penat (50.000 euros) o a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (30.000), dues entitats que contravenen la normativa lingüística de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. I també a la que és la senya d'identitat del vicepresident i conseller: la tauromàquia, activitat a què es dedicava en el passat. Els pressupostos en Cultura per al 2024 contemplen ajudes per a aquest sector i el foment dels festejos taurins, un dels aspectes que més ha indignat l'oposició parlamentària. Entre d'altres, una partida de 300.000 euros destinada a la fundació Toro de Lidia, una entitat amb seu a Madrid. El que es pretén amb aquests diners, ha precisat el titular de Cultura, és que desenvolupe activitat en les tres províncies valencianes per a "vertebrar ací la cultura del bou" i organitzar corregudes de jònecs.

El conseller s'ha defensat de les crítiques del PSPV i Compromís i ha argumentat que ell rescata la tauromàquia perquè "és cultura", per a després acusar-los d'haver "denostat i xafat" aquest sector quan estaven en el govern valencià. "Aquesta conselleria ni és, ni deixa de ser taurina, no discrimina una part de la cultura com han fet vostés durant tants anys", els ha dit. "Els bous els poden agradar més o menys, però són part de la cultura", ha afirmat.

Tot, en un departament on, de mitjana, cauen les inversions un 15%. Barrera ha justificat que la minoració dels comptes és només "aparent", perquè la capacitat real d'inversió es veurà augmentada per l'execució dels fons europeus Next Generation, que engrosseixen el projecte total dels pressupostos en sis milions més. El programa de Promoció Cultural i Escènica s'emporta l'any que ve la part més copiosa del pressupost, 82,6 milions d'euros, però pateix una tisorada del 6,1%. El de Patrimoni Artístic i Museus s'endú 65,7 milions d'euros, mentre que per a Foment de l'Activitat Esportiva es destinaran 39,7 milions (+0,9%) i per a Biblioteques 22 milions (+2,9%).

Pressupostos "mesquins" i "perversos"

Des de l'oposició, el PSPV i Compromís han coincidit a rebutjar totalment els comptes presentats pel màxim representant de Vox en el Consell i els han titlat de "perversos" i "mesquins".

El torn de les rèpliques l'ha obert la diputada Verònica Ruiz, de Compromís, qui ha carregat contra Barrera per fer "retallades per l'esquena i a traïció" i situar-se "al marge de l'Estatut d'Autonomia amb els diners públics" per a subvencionar entitats "moribundes" que "només defensen les faltes d'ortografia", en referència a Lo Rat Penat i la RACV. "Han presentat uns pressupostos que realment declaren la guerra a la cultura. Estan en contra dels professionals, dels ajuntaments i del patrimoni valencià. Han vingut a vetar tot allò que no coneixen ni entenen, mentre reguen les seues ocurrències, el sectarisme furibund i venen a enfortir unes xarxes clientelars perquè li diguen el que vosté vol escoltar", li ha retret al vicepresident primer.

Han vingut a vetar tot allò que no coneixen ni entenen, mentre reguen el sectarisme furibund Verònica Ruiz - Diputada de Compromís
Els pressupostos que presenta són l'espill del seu partit. Una proposta contrària a la llibertat, la cultura i la identitat dels valencians José Chulvi - Diputat del PSPV

El socialista José Chulvi ha carregat també contra el responsable de Cultura i Esport i ha lamentat que haja dissenyat uns comptes "plens de foscor" que "ofeguen la indústria cultural valenciana". L'ha acusat també de "madrilenyitzar la cultura valenciana" i d'entendre la cultura com un espai "de confrontació" i no "de trobada". "Els pressupostos que presenta són l'espill del seu partit. Una proposta contrària a la llibertat, la cultura i la identitat dels valencians i valencianes. Una pèrdua de temps", ha resolt el parlamentari autonòmic.

Amb un to irònic, Barrera celebrava les crítiques de l'oposició. "M'alegra que no els agraden els pressupostos, m'hauria quedat francament preocupat si no fora així, perquè defensem el contrari que vostés", ha replicat a Ruiz i Chulvi. Així, ha repetit el missatge que va deixar clar des del primer dia de mandat al capdavant de la Conselleria de Cultura: "No permetrem que amb diners dels valencians es finance des de la cultura un procés a la valenciana, que busca pertànyer als Països Catalans". Així ha argumentat que entitats com Acció Cultural del País Valencià, l'Espai Joan Fuster o la Càtedra Vicent Andrés Estellés no rebran cap subvenció l'any que ve. I ha insistit que ell no ha arribat per a "prendre la revenja": "Si entenen que fer el contrari a vostés és pura revenja, ho sent molt", ha dit als diputats de l'oposició.

També et pot interessar

stats