Barrachina (PP): "El CVC no està per a posar-nos a parir per complir amb la nostra obligació com a legisladors"

El síndic popular acusa l'oposició de presentar esmenes inassumibles contra el paquet legislatiu del PP i Vox per a evitar denunciar-se a ells mateixos quan porten les normes als jutjats

El síndic del PP, Miguel Barrachina / À Punt NTC

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha visitat la ràdio d'À Punt en vespres del debat a les Corts previ a l'aprovació de la nova llei d’educació, la que canviarà el model de la radiotelevisió valenciana i la de l’Agència Antifrau. El popular ha defés el paquet legislatiu, malgrat les crítiques de l'oposició i la manifestació del professorat, apel·lant al programa electoral dels populars, votat per majoria en les eleccions autonòmiques de fa un any. "Si no haguérem complit seríem uns estafadors" ha manifestat Barrachina, que ha descrit Carlos Mazón com "un president complidor" que "no ha guanyat les eleccions per a complir el programa del Botànic".

Al PSOE i Compromís els ha acusat de presentar deliberadament "esmenes inassumibles" amb l'objectiu que "no les acceptem". I això, en el cas dels socialistes, perquè segons ha recordat, van anticipar que recorrerien contra les normes als jutjats i el fet que s'incorporaren esmenes suposaria "denunciar-se a ells mateixos".

Tanmateix, veu factible pactar amb l'oposició la renovació pendent dels òrgans estatutaris, per la "disposició congènita" de Mazón "d'arribar a acords amb tot el món".

Si no haguérem complit el nostre programa, seríem uns estafadors

Un òrgan estatutari, el Consell Valencià de Cultura, centra estos dies la controvèrsia política per les crítiques de membres proposats per l'oposició contra la llei de concòrdia, la norma d'educació i la reforma d'À Punt, que han provocat l'espantada dels consellers designats pels populars del ple que abordava els informes crítics.

"El Consell Valencià de Cultura no està per a posar-nos a parir per complir amb la nostra obligació com a legisladors" ha criticat Barrachina, que considera que s'està fent "un ús partidari, abusiu" de la institució per informar de temes que entén que estan fora de les fronteres de l'òrgan consultiu. "Són polítics fent política", ha assegurat el síndic, que ha subratllat el passat com a diputats o alts càrrecs de partits de l'oposició d'alguns dels consellers, cas de Jesús Huguet (PSOE). "Hi poden haver polítics, però no per a fer de polítics", ha manifestat sobre els vincles d'alguns consellers, com l'exdiputada popular Ascensió Figueres.

Els consellers del CVC són polítics fent política

En opinió de Barrachina, la situació del CVC respon a la mateixa "temptació" de "colonització" de les institucions que atribueix al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Per això, diu haver viscut amb un "enorme alleujament" el fet de comprovar que no coneixia cap dels vint nous vocals proposats per a renovar el Consell General del Poder Judicial (en virtut del pacte del PSOE i el PP per a superar els cinc anys de bloqueig dels populars), quan abans entre ells hi havia molts exdiputats socialistes.

El síndic popular, ha tornat a defendre l'anomenada llei de la concòrdia, qüestionada pel CVC, de majoria progressista per "negar la realitat històrica", com una norma que "estén els drets a totes les víctimes", incloent-hi la Segona República i el terrorisme d'ETA, si bé dona per fet que el govern espanyol l'acabarà recorrent quan s'aprove a les Corts. "No en tinc cap dubte", "per això ha nomenat l'exministre José Carlos Campos i la directora general de Justícia al Tribunal Constitucional. Té un òrgan per a recórrer contra les lleis i que li donen la raó", ha explicat.

No tinc cap dubte que el govern espanyol recorrerà contra la llei de la concòrdia

Barrachina assegura que al PP "no ens sembla malament" la duplicitat amb la llei de reparació a les víctimes del terrorisme aprovada per la Generalitat el 2004. Ha volgut deixar clar que "durant el franquisme només va haver-hi víctimes d'un costat que mereixen reparació" i ha assegurat que la Generalitat mantindrà el suport a les exhumacions més enllà dels projectes aprovats en temps del Botànic.

Aprimar la burocràcia, pròxim objectiu del Consell

Finalment, Barrachina ha avançat els objectius per al nou curs polític, a partir de setembre. Ha destacat la voluntat del Consell de "simplificar el sector públic" reduint entrebancs burocràtics, entre d'altres, per a la concessió de llicències, siga per a un hotel, projectes de plantes solars o iniciatives comercials a l'empara de la nova llei de costes. Uns objectius que recomana no veure "amb hostilitat".

La figura de l'expresident Francisco Camps també ha emergit en la recta final del temps de tertúlia. Barrachina l'ha descrit com un polític perseguit, víctima d'un "calvari de quinze anys". Considera que té "un perfil magnífic per a qualsevol cosa", però a preguntes de si pensen en ell per a la renovació dels òrgans estatutaris, ha evitat pronunciar-se sobre el paper que podria desenvolupar en el PP de Mazón.

També et pot interessar

stats