‘Barcelona, capital europea’, l’aposta més controvertida per a l’alcaldia
Crítiques i suports de baixa intensitat per a la candidatura de l’exprimer ministre francés, Manuel Valls, a l’alcaldia de Barcelona.
La candidatura de l’exprimer ministre francés Manuel Valls a l’alcaldia de Barcelona continua sacsejant la vida política catalana. El candidat ha posat hui nom a la plataforma “tranversal i ciutadana” que va presentar anit dimarts per a recuperar la imatge de marca de la ciutat i com a “antídot al populisme”. Serà “Barcelona, capital europea” i la presentarà oficialment al novembre, en un acte on també explicarà el seu programa i presentarà el seu equip.
Valls ho ha anunciat en la primera roda de premsa com a candidat, durant la qual ha tornat a insistir en les claus de la seua proposta; una candidatura oberta a la ciutadania, integradora i sense enemics, que vol contraposar el concepte d’una Barcelona bilingüe com a “gran ciutat oberta, global, i una marca internacional increïble” amb la idea de Barcelona com a “capital imaginària d’una república imaginària”.
Valls, que ha promés moderació en el debat sobre l’independentisme, ha assegurat que cal combatre’l amb “idees molt clares” i no es pot resoldre des de l’ajuntament “exercint una equidistància forçada”, en una clara referència al govern municipal d’Ada Colau.
Davant les preguntes dels periodistes, l’alcaldessa de Barcelona ha contextualitzat la candidatura de Valls com una reacció de “determinades elits econòmiques” al “govern de canvi” que afirma que representa Barcelona. Per a Colau, ‘‘aquestes elits econòmiques han trobat una aliança amb Ciutadans i un candidat a França, i aquest candidat s’ha presentat a Barcelona’’.
Tot i l’espenta del líder de Ciutadans, Albert Rivera, a aquesta candidatura, Valls no ha nomenat encara cap partit polític entre els seus suports ni ha confirmat la possibilitat d’una confluència amb la formació taronja. En la presentació d’ahir va destacar l’absència dels principals líders de partit, Rivera, i la presidenta de la formació a Catalunya, Inés Arrimadas, els quals, per contra, sí que expressaren el seu suport a Valls a través de Twitter.
En referència a la candidatura, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat que el seu partit es presentarà en tots el municipis catalans en els comicis municipals de 2019, però també que apostarà pel diàleg perquè els constitucionalistes “obtinguen una majoria suficient”. El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Popular, Carlos Floriano, però, no ha volgut descartar encara la possibilitat d’una candidatura conjunta.
L’alcaldable del PDeCAT a Barcelona, Neus Munté, ha descrit la plataforma de Valls com un “projecte personal” i “una aposta perdedora, com ho ha sigut a França”. Munté assegura que tot i presentar-se com un republicà d’esquerres l’exprimer ministre francés “serà el candidat d’una formació monàrquica i de dretes". Poc abans, el portaveu en el Congrés de la formació ha qualificat Manuel Valls de “polític fracassat”.