Barceló sobre l'estat d'alarma: "Tenim els instruments per tindre a ratlla el virus"

La consellera de Sanitat Universal descarta que la Comunitat Valenciana vaja a demanar un estat d'alarma "a la carta" després del 9 de maig

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant una compareixença en Les Corts
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant una compareixença a les Corts / EuropaPress
29 d'abril 2021 - 13:22

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha descartat aquest dijous que la Comunitat Valenciana vaja a demanar un Estat d'alarma "a la carta" després del 9 de maig perquè "tenim tots els instruments al nostre abast per a continuar mantenint a ratlla el virus".

Per això, ha demanat tranquil·litat i ha garantit que s'adoptaran totes les mesures restrictives necessàries per a contindre la pandèmia, que es traslladaran al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana perquè les ratifique, com s'ha fet fins ara.

Barceló ha respost així a la diputada de Ciutadans Yaneth Giraldo quan li ha demanat sobre quines mesures s'adoptaran després del 9 de maig. La consellera ha insistit que s'aplicaran totes les mesures restrictives necessàries d'acord amb la situació epidemiològica de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha tornat a demanar "tranquil·litat" perquè les mesures "es mantindran en funció del nivell en què es trobe a cada moment la Comunitat Valenciana".

En aquest sentit, ha recordat que ja es disposen de dos escenaris per a poder moure's després de l'estat d'alarma. D'una banda, la Llei 2/2021 de 29 de març que es va aprovar fa escassament un mes a les Corts Generals i que estableix un marc jurídic sobre les mesures preventives que es mantenen malgrat caure l'estat d'alarma en matèria de sanitat, higiene, detecció precoç i antiaglomeracions, entre altres, la qual inclou un règim sancionador.

De la mateixa manera, ha destacat que es pot recórrer a la Llei orgànica de salut pública que estableix el marc jurídic perquè les comunitats autònomes puguen adoptar "les resolucions hi haja o no Estat d'Alarma".

Barceló ha recalcat, a més, que cada resolució dictada per la Generalitat i per la Conselleria de Sanitat Universal va acompanyada d'un informe de la situació epidemiològica que justifica les restriccions adoptades i que l'informe, a més de les resolucions, es remeten al TSJCV. "Totes les mesures han obtingut suport i seguretat jurídica, i continuarem així", ha recalcat.

De fet, ha recordat que en el període en què no hi havia estat d'alarma, la Comunitat Valenciana va aplicar, entre altres limitacions, el toc de queda, va limitar les reunions de grup i es va autoritzar el perimetratge municipal amb el suport judicial. En total, s'han adoptat tretze mesures fonamentals i s'han desestimat huit recursos contra les mesures sense que hi haguera l'estat d'alarma, ha recordat.

Prolongació de contractes per la Covid

D'altra banda, el diputat de Vox David García ha preguntat sobre els contractes amb sanitaris per la Covid, dels quals ha dit que el 9 de maig "se n'aniran" però la consellera, "per a vergonya de tots, seguirà ací", i ha animat els treballadors que "isquen a defensar-se" l'1 de Maig.

"Visca el tancament perimetral, que per això està, per a saltar-me'l, li ha replicat la consellera en al·lusió al viatge de diversos diputats valencians de Vox a un acte del partit a Madrid.

La consellera ha defensat que aquests contractes, als quals han destinat 179 milions d'euros, no decauen amb l'estat d'alarma, sinó que acaben el 31 de maig, i ha explicat que continuaran monitorant l'epidèmia i si en algun moment fora necessari tornar a activar els recursos, així ho faran.

També et pot interessar

stats