Ayuso diu ara que el germà va cobrar 55.850 euros en "contraprestació pel seu treball" i no com una comissió

La presidenta madrilenya admet que va haver-hi tres factures més, però insisteix que no en donarà més detalls: "No tenen relació amb la Comunitat de Madrid"

Ayuso, durant un moment de la roda de premsa oferida dijous
Ayuso, durant un moment de la roda de premsa oferida dijous / Efe

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso, ha posat ja xifra a la quantia que va cobrar el seu germà pel contracte adjudicat a l'empresa Priviet Sportive per a comprar mascaretes. Segons ha explicat en un comunicat fet públic aquest divendres, va ser un pagament de 55.850 euros en concepte de "contraprestació per la seua feina" i no "una comissió por intermediació". 

L'aclariment suposa un canvi en el relat que ha mantingut la mandatària madrilenya fins ara i arriba hores després d'assegurar, en una entrevista en la cadena Cope, que desconeixia a quant ascendia la suposada comissió, que en tot moment ha defensat com legal, i que la direcció nacional del PP xifra en 286.000 euros.

Ayuso admet, en el comunicat, que sí que va haver altres pagaments de l'empresa al seu germà. En concret tres abonaments que es referma a no detallar-los: "De la resta de les factures no he de donar compte perquè no tenen relació amb la Comunitat de Madrid i el meu germà té dret a la seua privacitat", assenyala la cap del govern madrileny, que insisteix que mai va influir en l'adjudicació del contracte a l'empresa beneficiària, propietat d'un amic de la infància de la família Ayuso.

Tomás Díaz Ayuso va remetre a Priviet Sportive fins a quatre factures l'any 2020. Una d'aquestes, especifica la presidenta regional, correspon al 30 de juny i puja a "55.850 euros, més IVA", per "gestions per a la compra de mascaretes a la Xina, venudes a la Comunitat de Madrid a 5 euros, quan els preus en aquell moment arribaven a 10,5 euros". "No és una comissió per obtindre el contracte de l'Administració, sinó el cobrament per les gestions fetes per a aconseguir el material a la Xina i el trasllat a Madrid, que és diferent", postil·la.

Document
Comunicat íntegre d'Isabel Díaz Ayuso de divendres, 18 de febrer de 2022
Consulta'l

El contracte sota la lupa es remunta a l'abril de 2020. El govern autonòmic de Madrid el va tancar per 1,5 milions d'euros amb Priviet Sportive, SL, amb l'objectiu de comprar mascaretes en plena primera onada de la pandèmia. Una transacció de què va ser intermediari Tomás Ayuso, germà de la presidenta madrilenya, qui presumptament se'n va beneficiar en cobrar una comissió. Ella ha admés públicament que el seu germà va cobrar de l'empresa, però insisteix, en tot cas, que no hi ha res "il·legal". 

Els partits de l'oposició en l'Assemblea de Madrid —Més Madrid, PSOE i Unides Podem— ja han presentat denúncies individuals davant la Fiscalia per les presumptes irregularitats de suborn que envolten l'operació. Entenen que es podria haver produït tràfic d'influences i malversació de cabals públics i exigeixen el PP que lliure tota la documentació al respecte.

El govern madrileny insisteix en la "legalitat" del contracte

Arran de la polèmica que s'ha generat, el govern de Madrid ha eixit a defensar públicament la "legalitat" del contracte vinculat als Ayuso. Els consellers d'Economia i Hisenda, Javier Fernández Lasquetty, i Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, han comparegut en una roda de premsa a dos convocada aquest mateix divendres per a explicar els detalls de la transacció. Aquest últim ha assegurat que tots els contractes d'emergència que va tancar l'executiu regional durant la pandèmia del coronavirus, inclòs l'adjudicat a l'empresa relacionada amb el germà de la presidenta regional. “Els expedients de contractació covid s'han ajustat sempre al procediment d'acord amb el dret i els procediments legals. La nostra gestió ha sigut honrada sempre”, ha asseverat Escudero.

"El contracte és absolutament irreprotxable", ha apuntat al seu torn el conseller d'Hisenda. Lasquetty ha incidit que no hi ha "infracció de cap classe" en l'adjudicació a Priviet, "en contra del que ha dit Casado aquest matí". El responsable dels comptes autonòmics ha precisat que l'Administració autonòmica no ha tornat a contractar amb aquesta empresa i ha incidit, en tot cas, que el contracte sota sospita va passar "tots els controls interns i externs" de la Comunitat de Madrid.

També et pot interessar

stats