Les autonomies hauran de convocar 67.300 places per a personal sanitari interí abans del 31 de desembre

El govern espanyol defensa que es tracta d'un dels processos d'estabilització més grans de la història del Sistema Nacional de Salut

Isabel Rodríguez i Carolina Darias, aquest dimarts en roda de premsa
Isabel Rodríguez i Carolina Darias, aquest dimarts en roda de premsa / Eduardo Parra (Europa Press)

Les comunitats autònomes hauran de convocar 67.300 places per a personal sanitari interí abans del 31 de desembre. Ho hauran de fer en virtut de la reforma de l'estatut marc del personal sanitari que aquest dimarts ha aprovat el govern espanyol i que aspira a erradicar les bosses de temporalitat en el Sistema Nacional de Salut (SNS).

La llei estableix que, transcorreguts tres anys des del nomenament d'un sanitari interí, aquesta vacant "només podrà ser ocupada per personal fix". A més, també intenta fixar límits a la contractació d'interins, restringint-ho només a "raons expressament justificades de necessitat i urgència".

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que, per a aquells que porten treballant de manera ininterrompuda des d'abans de l'1 de gener de 2016, "s'establirà un concurs, és a dir, presentaran mèrits, els que s'establisquen en la baremació corresponent per a acreditar aquest temps". Així, "podran accedir a una de les places que s'oferisquen per a adquirir la fixesa". Mentrestant, "per als que porten treballant tres anys abans del 31 desembre de 2020, s'establirà un concurs oposició perquè puguen accedir a aqueixes places", ha afegit.

"Concretarem un dels processos d'estabilització més grans de la història del Sistema Nacional de Salut, actuant sobre els professionals que es troben en interinitat. Estem convençuts que donarà estabilitat i certesa a gent que fa anys que està en situació de temporalitat. És un element fonamental per a l'estabilitat, millora i enfortiment de l'SNS", ha defensat Darias, en roda de premsa. Per part seua, la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha ressaltat que és una reforma que "devíem al personal sanitari al nostre país".

Més personal

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (Fadsp) creu que és "una excel·lent notícia que es pose fi a la precarietat" dels treballadors sanitaris, molts dels quals encadenaven contractes o tenien una situació temporal durant més de deu anys.

No obstant això, aquesta regularització, obligada per una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), "no suposa un sol treballador més en el sistema sanitari", per la qual cosa no entén bé "el triomfalisme que s'exhibeix". "Necessitem un compromís més decidit amb la sanitat pública, que passa necessàriament per augmentar les seues plantilles. Els pròxims pressupostos són el moment de fer-ho realitat", defensa.

També et pot interessar

stats