La mesa de l’Assemblea de Madrid admet les mocions de censura presentades pel PSOE i Més Madrid

La decisió paralitzaria la dissolució del parlament, a pesar de la convocatòria d’eleccions anticipades anunciada per Ayuso. 

Imatge d'arxiu de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
Imatge d'arxiu de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Emilio Naranjo / Efe

La mesa de l’Assemblea de Madrid ha admés a tràmit les mocions de censura registrades aquest dimecres al matí pel PSOE i Més Madrid, que comptarien amb el suport de Ciutadans, després de l'anunci per sorpresa de la convocatòria d’eleccions anticipades a la comunitat autònoma. 

Amb aquesta decisió, la mesa entén que l'Assemblea no està dissolta fins que el decret d'Ayuso es publique dijous en el Boletín Oficial de la Comunidad de Madrid perquè, en cas contrari, les mocions no es podrien haver admés a tràmit. Així, es paralitzaria la dissolució de la cambra autonòmica, a pesar de l’avançament electoral anunciat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. 

El terratrémol polític a Madrid s’ha originat poques hores després de fer pública aquest matí el PSOE i Ciutadans una moció de censura per a traure el Partit Popular del govern de la regió i de l'Ajuntament de Múrcia. 

Ha sigut Ignacio Aguado, vicepresident de la Comunitat de Madrid, que en una roda de premsa ha anunciat que Ayuso trencava l'acord amb Ciutadans i convocava eleccions anticipades a la regió. "La presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, ha decidit dimitir de les funcions i convocar eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid. Per tant, trenca de facto l'acord firmat entre el PP i Ciutadans de manera unilateral", ha dit. Posteriorment, la presidenta de la Comunitat ho ha confirmat i ha dit que prenia la decisió contra la seua voluntat "repetida" d'esgotar la legislatura.

Ayuso acusa l'Assemblea de prevaricar 

El govern regional d'Isabel Díaz Ayuso ha acusat l'Assemblea de Madrid i el seu president, Juan Trinidad (Ciutadans), d'haver incorregut en "prevaricació" admetent a tràmit les mocions de censura en contra seua.

Ayuso ha signat a les 12:00 hores el decret amb la dissolució de l'Assemblea i la convocatòria d'eleccions el 4 de maig, i una hora més tard el PSOE i Més Madrid han registrat les mocions de censura que a continuació la mesa de l'Assemblea ha admés a tràmit, amb el vistiplau del PSOE i Cs i amb l'oposició del PP i Vox.

La mesa ha actuat sota la premissa que el decret no està en vigor per estar pendent la publicació en el Boletín Oficial de la Comunidad de Madrid (BOCM), amb el qual considera que no hi ha raó per a no admetre les mocions de censura.

Destitueixen tots els consellers de Ciutadans

Segons fonts del govern regional, després d’anunciar l’avançament electoral, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha firmat la destitució de tots els consellers de Ciutadans, inclòs el vicepresident, Ignacio Aguado. 

El mateix Aguado ha considerat un "capritx" la decisió de la dirigent. "Trenca de facto l'acord signat entre el PP i Ciutadans de manera unilateral, així com la paraula donada, cosa que des del nostre punt de vista és la major irresponsabilitat que ha fet des que fa un any i mig va assumir la presidència", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats