Arxivada la causa contra l'exalcalde de la Vall d'Alba per la compravenda de finques

La magistrada conclou que no s'aprecien indicis de delicte en les operacions urbanístiques

L'lcalde de la Vall d'Alba, en arxiu
L'ex alcalde de la Vall d'Alba, en arxiu / À Punt NTC

La titular del jutjat d'instrucció número 4 de Castelló ha decretat l'arxivament de la causa que seguia contra l'exalcalde de la Vall d'Alba i exvicepresident de la Diputació de Castelló, Francisco Martínez, la seua filla, Andrea M., i l'empresari Raúl B. Ll. en relació amb la compra i posterior venda de quatre finques situades a la localitat entre els anys 2005 i 2006.

La instructora ha pres aquesta decisió en un acte, amb data del 5 de juliol, en el qual estima parcialment els recursos de reforma interposats pels tres investigats contra un acte anterior del jutjat que disposava la incoació de procediment abreujat, informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Després de revisar les actuacions i el criteri mantingut en diverses resolucions per l'Audiència Provincial de Castelló, la magistrada conclou que no s'aprecien indicis de delicte en aquestes operacions urbanístiques.

La titular del jutjat número 4 de Castelló va trobar, a l'octubre de 2018, indicis per a jutjar Francisco Martínez, exvicepresident de la Diputació de Castelló durant l'etapa de Carlos Fabra i exalcalde de la Vall d'Alba, per irregularitats urbanístiques. El PSPV de Castelló, acusació particular en el procés judicial, demanava una pena de setze anys de presó. Però la defensa de l’exalcalde va demanar que s’anul·lara el juí perquè considera que els delictes han prescrit.

La jutge recorda, entre altres arguments, que consta en les diligències una certificació del secretari interventor de l'Ajuntament segons la qual l'acord de venda de dues de les finques registrals va ser aprovat per unanimitat de la junta de govern local de l'Ajuntament, amb els informes favorables dels serveis tècnics municipals i de l'arquitecte municipal.

Quant a les altres dues parcel·les, que es van revalorar amb posterioritat a conseqüència de l'aprovació del Programa d'Actuació Pla de l'Arc, l'acte arreplega que van ser venudes a una "empresa experimentada dedicada a la promoció immobiliària i a la realització d'obres d'urbanització", un grup empresarial que tenia més de 300 PAI en tota la Comunitat Valenciana.

A més, la magistrada indica que el llavors alcalde havia delegat les competències en matèria urbanística en la junta de govern local l'any 2003. “Ha de destacar-se que les actuacions urbanístiques eren de caràcter privat, de manera que l'investigat no podia conéixer-les ni tenia competència o cap funció a la vista de la delegació presentada”, precisa.

Finalment, la titular del jutjat assegura que, fins i tot en el cas que existiren indicis de delicte, aquests haurien prescrit, en haver transcorregut més de deu anys des de l'adquisició de les finques, en 2005, a la incoació del procediment judicial, el gener de 2016.

La jutgessa demana finalment que la resolució es pose en coneixement del fiscal als efectes que la llei prescriu, i de les parts, i indica que contra aquesta resolució cal interposar un recurs d'apel·lació.

També et pot interessar

stats