Arranca el juí a Joaquín Ripoll i Enrique Ortiz pel fem del Baix Segura

La causa és una de les vint peces separades del cas Brugal

Joaquin Ripoll i Enrique Ortíz en imatges d'arxiu
Joaquin Ripoll i Enrique Ortiz en imatges d'arxiu / À Punt NTC

L'expresident del PP i de la Diputació d'Alacant Joaquín Ripoll i els empresaris Enrique Ortiz i Ángel Fenoll són tres dels acusats que, a partir d’aquest dimarts, seran jutjats pel suposat suborn en l'adjudicació del pla zonal de residus del Baix Segura, entre els anys 2008 i 2009. Una de les vint peces separades del cas Brugal que va començar a partir de les suposades anomalies en la concessió de la contracta de la recollida de fem del municipi d'Oriola (Baix Segura).

Tretze anys després dels fets investigats, el juí comença aquest dimarts en la secció setena de l'Audiència Provincial d'Alacant en la seu d'Elx amb les qüestions prèvies i, si no hi ha demores, quedarà vist per a sentència el 30 de juny de 2022, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

El procés sobre el pla zonal, que incloïa la construcció d'un abocador per als 27 municipis del Baix Segura, es dirigeix contra Ripoll, Ortiz i Fenoll i deu persones més, entre les quals figura l'exalcaldesa d'Oriola Mónica Lorente.

El tribunal ha previst onze jornades de novembre, dels dies 2 al 24, per al plantejament i la resolució de les qüestions prèvies que plantegen les parts, entre elles la possible invalidesa de les intervencions telefòniques en què es basa una gran part de les proves de les acusacions. Cosa que no seria una novetat perquè l’Audiència ja ha acceptat la invalidesa de part de les intervencions telefòniques en altres peces separades del Brugal, per exemple en les del fem de la ciutat d'Oriola, un fet que va fer que quedaren lliures els 34 acusats, entre ells els mateixos Fenoll i Lorente. 

Després de dilucidar les qüestions prèvies, el juí pròpiament dit començarà el 18 de gener i seguirà durant 65 sessions fins a juny per a concloure el dia 30 d'aquest mateix mes, segons el calendari marcat en una previsió emesa fa quasi un any per l'Audiència Provincial.

Setze anys de presó per a Ripoll

En l'escrit d'acusació, la Fiscalia Anticorrupció considera que, entre 2008 i 2009, l'expresident de la Diputació José Joaquín Ripoll va afavorir un pacte entre els aspirants al contracte de l'abocador del pla zonal pel qual Ortiz aconseguia l'adjudicació, però comprava una finca a Fenoll per a compensar-lo.

En aquest acord, segons l'acusació pública, va mediar el suposat lliurament de suborns, com ara dos habitatges situats al centre d'Alacant a favor de Ripoll.

Per això, la Fiscalia sol·licita inicialment penes que sumen 16 anys de presó i 44 d'inhabilitació per a Ripoll en considerar-lo responsable dels delictes de suborn continuat, revelació d'informació privilegiada, tràfic d'influències, prevaricació, frau i negociacions prohibides a funcionaris públics.

També et pot interessar

stats