Comença el macrojuí de Brugal amb 34 persones encausades

L'Ajuntament d'Oriola reclama 26 milions d'euros

Banqueta dels acusats
Banqueta dels acusats / À Punt

L'Ajuntament d'Oriola, que actua com a acusació particular en el juí pel cas Brugal, sobre l'adjudicació irregular de la contracta de la recollida del fem, reclama prop de 26 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. En les conclusions provisionals de l'escrit d'acusació es detallen una sèrie de danys i perjuís causats al consistori entre els anys 2006 i 2009. Perjuís generats per decisions polítiques i tècniques que s'haurien fet a favor de l'empresari oriolà Ángel Fenoll.

Aquest és el vessant econòmic del juí que comença aquest dimarts. Macrojuí, millor dit, si considerem les enormes xifres que comporta: s'han previst 87 sessions per als interrogatoris de les persones encausades i els testimonis, i s'allargarà nou mesos, fins desembre. En el banc dels acusats seuran 34 persones, 15 dels quals ocupaven un càrrec públic quan ocorregueren els fets. Hi ha 22 advocats defensors, dos fiscals anticorrupció, l'advocat de l'acusació particular que representa l'Ajuntament d'Oriola i centenars de testimonis.

La secció setena de l'Audiència Provincial d'Alacant ha establit un extensíssim calendari per al juí. Les tres primeres sessions de la vista oral, els dies 5, 6 i 7 de març, estan dedicades a les questions prèvies dels advocats defensors. El Ministeri Fiscal les respondrà els dies 12 i 13, i l'acusació particular ho farà el 20 i 21. 

Al maig s'iniciaran els interrogatoris als acusats. El primer a declarar serà l'empresari oriolà Ángel Fenoll. Segons l'escrit del Fiscal Anticorrupció, Fenoll, durant anys i en connivència amb polítics i tècnics municipals, va crear una trama de suborns per a assegurar-se l'adjudicació del servei de recollida del fem a Oriola. Fenoll era propietari de les empreses Colsur i Proambiente.  

Dos alcaldes i set regidors  

Entre les 34 persones encusades hi ha dos exalcaldes de l'Ajuntament d'Oriola del PP, José Manuel Medina i Mónica Lorente, set exregidors, un interventor municipal i personal de confiança dels alcaldes.  

La llista de delictes és molt llarga: frau, prevaricació, tràfic d'influències, suborn, coaccions, negociacions prohibides als funcionaris, extorsió, delicte electoral, associació il·lícita i revelació de secrets.  

Per a qui va ser alcalde entre 1995 i 2007, el popular José Manuel Medina, el fiscal demana 12 anys de presó i inhabilitació pel delicte continuat de frau i prevaricació. Per a Mónica Lorente, alcaldessa popular d'Oriola entre 2007 i 2011, la petició es de 8 anys i inhabilitació, també per frau i prevaricació. 

L'empresari Ángel Fenoll s'enfronta a 37 anys i 8 mesos de presó i inhabilitació per a càrrec públic en un ajuntament per una dotzena de delictes com ara prevaricació, frau, suborn, tràfic d’influències, extorsió, coaccions, delicte electoral, associació il·lícita i ús d'informació privilegiada. També se li demanen multes que sumen 200.000 euros.

Tirar de la manta

Aquesta és una peça separada de Brugal, un cas de corrupció d'empresaris, polítics i tècnics que es va destapar quan el mateix Ángel Fenoll va tirar de la manta i va distribuir una gravació amb un regidor en què parlaven de suborns a advocats, partits polítics i alcaldes. La contracta de la recollida del fem es va adjudicar el 2008 a la UTE integrada per les empreses Sufi, Gobancast i Liasur, però les irregularitats en les adjudicacions es remunten a la dècada dels 90, segons l'informe del fiscal. 

Les investigacions, que van durar 10 anys, van posar al descobert un entramat d'empreses falses amb testaferros que Ángel Fenoll havia desplegat en la comarca del Baix Segura, principalment per a aconseguir les adjudicacions municipals relatives a la recollida del fem i la neteja viària.

Com a resultat de les escoltes policials dels telèfons d'Ángel Fenoll, del seu fill, i dels seus homes de confiança, es va destapar el cas Brugal, un macrocas de corrupció en ajuntaments governats pel Partit Popular. 

Són una vintena de peces separades que afecten, entre altres, el president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, per la manipulació del pla zonal de residus del Baix Segura; l'empresari Enrique Ortiz; i els exalcaldes d'Alacant Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo, per la suposada manipulació del Pla general d'ordenació urbana de la ciutat.

Brugal és el nom amb què els agents policials van batejar aquesta amplíssima investigació. És un acrònim de Basuras Rurales Gestión Alicante.

També et pot interessar

stats