Arcadi España sobre la rebaixa fiscal: "L'hem d'entendre com una política social més"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic defén la progressivitat de la mesura en favor de les famílies amb menys recursos contra les crítiques de membres del govern espanyol i del Partit Popular

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, en una connexió des de Brussel·les / À Punt NTC

El conseller d'Hisenda, Arcadi España, defén la rebaixa de la tributació per IRPF a rendes inferiors a 60.000 euros anunciada pel cap del Consell com "una política social més". "No hem fet el canvi per a atraure grans patrimonis, sinó per a mitigar l'impacte de la pujada de preus, sobretot en cistella de la compra per a milers de famílies valencianes que ho estan passant malament. (...) És política fiscal, però usada com a política social" ha explicat España a Les Notícies del Matí.

El conseller ha fet aquestes declaracions des de Brussel·les en vespres d'una ronda de reunions per a gestionar un nou paquet de fins a 200 milions en fons de reconstrucció Next Generation, "per a reforçar polítiques de canvi climàtic i emergència social per a defensar les famílies que ho estan passant malament per la guerra, i per a ajudar autònoms i pimes amb el cost de la inflació".

Pel que fa a les crítiques de membres del govern espanyol i particularment dels socis d'Unides Podem, com Alberto Garzón, España ha recordat que el Consell està fent ús de les seues competències per a mitigar l'impacte de la inflació en les rendes mitjanes i baixes. "El govern d'Espanya té uns instruments que utilitza i nosaltres en tenim uns altres i també els utilitzem", ha dit el conseller d'Hisenda, que ha explicat que la lletra menuda de la reforma es tancarà en les pròximes setmanes amb els socis del Botànic.

El govern d'Espanya en té uns instruments que utilitza i nosaltres en tenim uns altres i també els utilitzem

España ha defés la progressivitat de la reforma fiscal i ha assegurat que, tot i que es redueixen les retencions fins als 60.000 euros d'ingrés, les rebaixes en la tributació per IRPF són més altes en els trams inferiors. La Generalitat deixarà d'ingressar 150 milions amb aquesta reforma, però el titular d'Hisenda la considera una partida menor en el context del pressupost de 28.000 milions de la Generalitat i pensa que el Consell la podrà compensar amb la continuïtat de figures tributàries com l'impost de patrimoni, amb les que ha recaptat enguany 200 milions, "més del que estava previst", ha recordat.

No ho hem fet en clau electoral. No podem pensar en vots en aquest moment, quan les famílies el que pensen és com arribar a fi de mes

El titular d'Hisenda ha contraposat aquest model a les propostes fiscals del Partit Popular que protagonitzen els anuncis d'autonomies com Andalusia, Múrcia o Galícia de llevar o bonificar l'impost del patrimoni, com ja fa Madrid: "Han de ser sincers. Si la seua proposta és abaixar massivament els impostos a les rendes més altes, han de dir-ho tal qual i la conseqüència d'eixa decisió, que és la precarització dels serveis públics. Nosaltres estem a l'altre costat, oposats radicalment, perquè no volem que afecte l'estat del benestar"

El debat que plateja el PP és trist. Ells saben perfectament que si no hi ha impostos no n'hi ha estat del benestar

Arcadi España ha aclarit que la reforma fiscal valenciana no és una reacció contra aquelles, perquè el Consell feia mesos que hi treballava. I també l'ha desvinculada d'una intenció electoralista. Per al conseller és moment d'ajudar les famílies contra la inflació i la mesura s'hauria pres igualment "si quedaren tres anys per a les eleccions". "La nostra agenda ha d'estar centrada en problemes diaris. No estem pensant en eleccions, sinó en les famílies. No podem pensar en vots en aquest moment, quan les famílies el que pensen és com arribar a fi de mes", ha dit.

El conseller també ha demanat a l'oposició i particularment el PP que "s'aclarisquen", després que el president nacional, Núñez Feijóo, instara l'executiu espanyol a copiar la rebaixa fiscal valenciana, que abans el PP de la Comunitat Valenciana havia criticat durament per insuficient. "És una dreta molt camaleònica i no diu les coses clares perquè tindrien un rebuig molt gran. No s'entén que ací el PP critique la reforma fiscal i el líder nacional diga que anem per bon camí. Un dels dos no està dient la veritat. El debat que plantegen és trist. Ells saben perfectament que si no hi ha impostos no n'hi ha estat del benestar. Nosaltres defensem els impostos, però els justos", ha explicat.

També et pot interessar

stats