Aragonès proposa a la societat catalana pactar les condicions d'un referèndum d'autodeterminació

El president de la Generalitat de Catalunya ha anunciat en el missatge de Nadal la voluntat de negociar al llarg del 2023 com i quan fer la votació

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, en un moment del discurs de Nadal, des de la biblioteca catalana
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en un moment del discurs de Nadal / Arnau Carbonell/Generalitat de Catalunya (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, pretén tancar el 2023 un "gran acord a Catalunya" per a pactar un referèndum d'autodeterminació inspirat en l'experiència del Canadà amb la regió del Quebec. El cap del govern català ha assumit el compromís en el discurs institucional de Nadal, en continuïtat amb la proposta que va avançar al setembre en el debat de política general.

"En la societat catalana hi ha un ampli consens sobre la necessitat de resoldre votant el conflicte amb l'Estat. Per això, aquest 2023 la Generalitat impulsarà un debat, una gran conversa, amb el conjunt de la societat, per a donar forma i visualitzar aquest consens", ha dit des de TV3 i Catalunya Ràdio.

Segons Aragonès, Catalunya ha de consensuar "quan" tornar a exercir el dret a decidir i en "quines condiciones s'ha de tornar a votar perquè aquesta vegada totes les parts se senten incloses i tothom accepte el resultat. L'acord, ha subratllat, ha de ser "escrupolosament democràtic" i "explicable i homologable en l'àmbit internacional" per a ser defensat davant de l'Estat com una proposta de país.

"Perseverar és clau per a avançar"

Aragonès, que lidera la Generalitat de Catalunya en solitari amb ERC des de la marxa de Junts, també ha fet balanç de les negociacions amb l'Estat, i ha defensat que "perseverar és clau per a avançar" en la solució del "conflicte polític". "Es va dir que era impossible derogar la sedició. Es va dir que era impossible modificar el delicte de malversació. I hui el delicte de sedició pel qual van ser condemnats els presos i preses polítiques ja no existeix i s'han limitat bona part dels aspectes de la malversació que, manipulant la llei vigent, permetien perseguir l'organització del referèndum de l'1 d'octubre" –ha ressaltat– "Aquests passos avant milloren la situació del conjunt de represaliats per l'1 d'octubre. I sobretot són un pas imprescindible per a avançar cap a aconseguir els efectes de l'amnistia que permeten posar fi definitivament a tota forma de repressió".

Malgrat els avanços, Aragonès considera que "ara fa falta obrir una nova fase de la negociació i trobar una solució a l'origen del conflicte polític", que considera "responsabilitat de totes les parts" (Generalitat i govern espanyol) i la fi del qual entén que passa pel fet que "la ciutadania de Catalunya decidisca el futur del país". No obstant això, no s'ha referit en el seu discurs a la taula de diàleg (amb l'executiu estatal) ni ha fet referència a cap reunió abans que acabe l'any.

En el pla estrictament català, Aragonès ha aprofitat també aquest discurs per a fer una apel·lació als grups parlamentaris a fer possible l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, en referència amb el PSC i Junts, una vegada aconseguit el suport dels comuns.

També et pot interessar

stats