Antifrau alerta que les administracions continuen desprotegides contra la corrupció per la falta de mitjans

El PP demanarà una compareixença extraordinària del director de l'Agència Antifrau per les contractacions d'emergència de la pandèmia

El director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares (centre) en un moment de la compareixença a les Corts
El director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares (centre) en un moment de la compareixença a les Corts / Inma Cabelles/Corts via Europa Press

La majoria de les administracions no poden garantir que els casos de corrupció no tonen a repetir-se perquè no disposen dels instruments de control intern per a impedir-ho. L'advertència l'ha feta el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, en la comissió de les Corts en què ha donat comptes de la memòria d'accions de l'agència de 2021. En l'exposició ha xifrat en 23 milions l'import susceptible de recuperar-se per a les arques públiques per les irregularitats detectades i judicialitzades. També ha advertit que enguany les presumptes irregularitats en la contractació de personal, com les oposicions a Policia Local d'Alacant, s'han convertit en la causa de denúncia principal que ha tramitat l'agència (45%) per damunt d'altres com la contractació pública.

Llinares s'ha confessat sorprés per la resignació d'alts càrrecs de l'administració amb la falta de mitjans de control de l'administració, i "al·lucinat" perquè les experiències del passat per a evitar casos de corrupció "no estiguen servint per a res". Per això ha urgit a activar de mecanismes de fiscalització en tots els organismes públics, que "estalvien molts diners" i són ara també una exigència europea per a la gestió dels fons de reconstrucció.

El director d'Antifrau, que ha declinat valorar casos oberts, com Assut o investigació a les empreses de Francis Puig, el germà del cap del Consell, ha posat l'accent sobre la falta de control que hi hagut en les contractacions d'emergència durant la pandèmia, un procediment sobre els que creu que "s'ha produït un abús". Llinares ha insistit en el fet que no es poden reduir o eliminar els controls d'aquestes contractes i ha dit que "si són previs, millor".

El PP demana una compareixença extraordinària per les contractacions en pandèmia

En aquest sentit, el PP ha anunciat, a través del diputat Fernando Pastor, que demanarà una compareixença extraordinària del director d'Antifrau sobre els contractes d'emergència del Botànic, com les compres de material sanitari per més de 30 milions d'euros "d'una secretària autonòmica, Rebeca Torró, que deia conéixer l'empresari que va portar el material de l'època de l'urbanisme".

Aquesta petició arriba després que Llinares haja confirmat en la comissió d'Hisenda de les Corts que hi ha en marxa una investigació sobre els contractes de compra de material sanitari sense passar els procediments de control i fiscalització, segons ha informat després el PP en un comunicat. 

D'altra banda, Llinares ha considerat "urgentíssima" una llei estatal que pose en ordre i harmonitze totes les lleis en aspectes com l'estatut del denunciant, després d'una sentència que desempara un denunciant per no haver vehiculat la denúncia a través de l'agència.

També et pot interessar

stats