Amparo Piquer (Més-Compromís), sobre la investidura de Sánchez: "Marcarem condicions relacionades amb l'agenda valenciana"

La successora d'Àgueda Micó al capdavant de la formació majoritària de Compromís insisteix que els quatre diputats de la coalició valencianista integrats en Sumar tenen autonomia a l'hora de votar

02.10.2023 | Entrevista LNM Amparo Piquer
02.10.2023 | Entrevista LNM Amparo Piquer

Compromís-Sumar treballarà perquè hi haja investidura a Madrid, però marcarà "perfil propi" i posarà "condicions" vinculades amb el que denominen "l'agenda valenciana" per a donar suport a Pedro Sánchez perquè revalide el càrrec de president del govern d'Espanya. Així ho ha explicat la secretària general de Més-Compromís, Amparo Piquer, entrevistada aquest dilluns en Les notícies del matí: "Marcar agenda valenciana té a veure amb els drets socials, com el d'accés a l'habitatge o condicions dels treballadors, o recuperar el dret civil valencià". Però, sobretot, exigiran el que ha descrit com la "pedra angular" de les reclamacions de la coalició valencianista: la reforma del sistema de finançament. L'entrevista en À Punt de la dirigent del partit majoritari de Compromís ha coincidit, precisament, amb una roda de premsa oferida per dos dels diputats de la formació, Àgueda Micó i Alberto Ibáñez, en què han desgranat quines són totes aquestes reivindicacions per a donar el "sí" a l'aspirant socialista en una futura sessió d'investidura.

Piquer, que substitueix Micó al capdavant de Més-Compromís, ha deixat clar que els quatre diputats valencians i valencianistes tenen autonomia a l'hora de votar a pesar que estan integrats en el grup plurinacional Sumar, que encapçala la vicepresidenta i ministra Yolanda Díaz. "Tenim una relació bilateral amb Sumar, horitzontal. Des del principi es va plantejar que hi hauria respecte a l'autonomia de cada organització", ha remarcat.

Així, la nova dirigent de Més ha dit que la coalició es bolcarà per a aconseguir que "siga viable la investidura d'un govern progressista i d'esquerres" encapçalat per Pedro Sánchez. Al mateix temps, però, marcaran "perfil propi" com a "abanderats dels interessos valencians", continuant amb la tasca que ha fet l'exdiputat i actual síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, en les últimes dues legislatures. Piquer ha recordat algunes de les exigències que Compromís considera "irrenunciables", començant per l'aprovació d'un nou sistema de repartiment dels fons entre les comunitats autònomes que acabe amb l'infrafinançament valencià, responsable que aquest territori siga "el pitjor finançat" de tot Espanya i que garantisca accés als diners adequats per a poder prestar els serveis que són competència autonòmica el millor possible. També ha assenyalat que damunt de la taula està el fons d'anivellament com a mesura transitòria fins que el nou model estiga aprovat, a manera de "compensació", i la condonació del deute valencià per a revertir la situació "discriminatòria" que pateix la Comunitat Valenciana. "Ara tenim oportunitat de fer valdre els nostres vots", ha assegurat.

I ha volgut llançar un missatge a la resta de partits: "Aprofite per a demanar als diputats valencians de Vox, PP i PSOE que ens acompanyen en aquesta demanda i siguen bel·ligerants", ha dit, per a lamentar després que en Compromís s'han sentit "a soles moltes vegades" en una demanda que "és imprescindible per a millorar els serveis públics per a cinc milions de valencians".

Demane als diputats valencians de Vox, PP i PSOE perquè ens acompanyen en aquesta demanda i siguen bel·ligerants

D'altra banda, Piquer ha fet balanç de la situació actual del partit, una vegada passada la voràgine de dues convocatòries electorals i després d'haver quedat fora del govern autonòmic i d'haver perdut poder en places rellevants com València o Castelló de la Plana, desplaçats per PP i Vox. Segons ha dit, Més-Compromís celebrarà en la primavera un congrés per a repensar-se en clau interna, però també externa, marcar els fulls de ruta per als pròxims mesos, avançar en la implantació territorial i plantejar "nous horitzons" per a fer arribar el "missatge de partit valencianista, d'esquerres, ecologista i feminista més enllà, a una majoria social". "És important per a nosaltres tornar a governar el País Valencià i això ho aconseguirem poble a poble". Així, ha confirmat que està disponible per a continuar en el càrrec com a secretària general de Més-Compromís, després de dèsset anys de militància en l'antic Bloc. "Tinc moltes ganes de continuar treballant perquè aquest projecte siga una oposició forta a l'extrema dreta i per a construir una alternativa de govern i poder tornar amb l'esquerra i el valencianisme a les institucions valencianes", ha manifestat.

Carrega contra "el govern de la vergonya"

La líder de Més-Compromís també ha dedicat fortes crítiques al nou executiu bipartit PP-Vox a la Comunitat Valenciana, als qui ha retret haver dut a terme una gestió "molt més caòtica i irresponsable de la que hauria de fer un govern que s'estrena". I ha recordat el "caos" en què ha estat immers l'inici del curs, amb les incomptables incidències en les adjudicacions a docents, els problemes amb el transport d'alumnes o les polèmiques a propòsit del valencià i la violència de gènere alimentades per Vox.

Tenim al davant de les institucions als hereus del PP més corrupte que ha tingut el País Valencià, ara complementat amb una extrema dreta que és portaveu de l'odi

A parer seu, el Consell actual, que ha pres el relleu del Botànic, encarna "el govern de la vergonya": "Tenim al davant de les institucions els hereus del PP més corrupte que ha tingut el País Valencià, que va tacar el nom dels valencians, i ara complementat amb una extrema dreta que és portaveu de l'odi", ha lamentat. I s'ha mostrat preocupada per la influència dels de Santiago Abascal en el partit liderat per Carlos Mazón. "L'únic que fan és polemitzar i arrosseguen el PP a aquella arena política" ha dit, per a pronosticar després que als populars els espera "un camí molt complicat" amb Vox.

L'entrevista completa en Les notícies del matí

També et pot interessar

stats