Alfonso Rus: "El cap de personal o el gerent contracta, no hi tinc res a veure. Poden dir el que vulguen"

Les qüestions preliminars de les parts monopolitzen la segona sessió del juí dels zombis d'Imelsa, que ha eclipsat la primera condemna a l'exgerent Marcos Benavent, per les mateixes escoltes que estan en la base del procés actual

El banc dels acusats, amb Rus a l'esquerra amb suéter Rosa, en la segona sessió del juí dels zombis d'Imelsa i Ciegsa
El banc dels acusats, amb Rus a l'esquerra amb suèter rosa, en la segona sessió del juí dels zombis d'Imelsa i Ciegsa / À Punt NTC
24 de gener 2023 - 15:24

Les diferents peticions de les parts dins la fase de qüestions prèvies han monopolitzat la segona sessió del juí pels zombis d'Imelsa i Ciegsa. Com a novetat més rellevant, el tribunal ha pres la decisió de jutjar en una peça separada Francisco Cañizares, després que aquest manifestara la voluntat de renunciar a la seua advocada en plena vista oral. La decisió, que evita la indefensió de l'imputat i la suspensió del juí, s'ha pres després de comprovar que no perjudica el procés ni la resta de processats.

Cañizares, suposadament contractat com a assessor del llavors diputat del PSPV i actual president de la Diputació provincial, Toni Gaspar, va acusar la seua lletrada de forçar-lo a mentir: "Volen que diga que he treballat a Imelsa i no ha sigut així. Jo treballava al PSOE de manteniment", ha explicat a la sala. Ara, el Col·legi d'Advocats li assignarà un lletrat d'ofici, que el representarà en un altre juí, que se celebrarà amb posterioritat al vigent. Una situació similar va tindre lloc en altra macrocausa, el cas Emarsa.

La sessió l'ha contraprogramada la publicació de la sentència de la peça Themàtica Events, la primera del cas Imelsa, que comparteix tres imputats amb l'actual procés. L'exgerent, Marcos Benavent, que ha sigut condemnat a més de set anys; el testaferro José Estarlich, i l'exdirector financer, José Enrique Montblanc, que ha sigut absolt i, visiblement emocionat després de conéixer la notícia, ha abraçat el seu lletrat en la sala. Les dues causes comparteixen origen —unes gravacions de Benavent emmagatzemades en uns llapis de memòria— i estratègia de defensa: la petició de nul·litat d'aquests arxius.

La jornada també ha permés anticipar per on anirà la línia de defensa d'un dels processats clau en la causa, l'expresident de la Diputació de València amb el PP, Alfonso Rus. A l'entrada de la Ciutat de la Justícia, l'exalcalde de Xàtiva (Costera) ha insistit als periodistes en la seua innocència. "El cap de personal o el gerent contracta, no hi tinc res a veure. Poden dir el que vulguen. Ja els contestaré quan arribe el moment", ha dit Rus.

En la pròxima sessió, que es reprendrà a les 9:30 hores de dimecres, el tribunal comunicarà la decisió sobre les peticions plantejades, com la incorporació de noves testificals i documents —inclosa la integritat de les declaracions de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, que sol·licita la Fiscalia— o el permís perquè alguns dels imputats no estiguen pressents fins al seu torn de paraula. Entre els que han fet aquesta petició hi ha l'exdelegat del govern pel PSOE Rafael Rubio: l'advocada actual ha explicat que la presència continuada a les nombroses sessions de la vista oral perjudica el seu treball com a funcionari de l'Ajuntament de València, on opera com a geògraf adscrit al departament de gestió de la Devesa de l'Albufera.

El juí es reprendrà dimecres amb la declaració de les deu persones processades que han acceptat la condició de zombis; és a dir, que es beneficiaren econòmicament d'una contractació fictícia, que mai exerciren, per afinitat o clientelisme polític. Si encara quedara temps, el procés continuaria amb la declaració de l'expresident provincial del PP de València.

També et pot interessar

stats