Alfons Rus, condemnat a cinc anys de presó pel cas dels 'zombis'

El jutge també considera culpables l'exgerent de Ciegsa Máximo Caturla i Marcos Benavent, però absol el socialista Rafael Rubio

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, atén els mitjans en arribar a la Ciutat de la Justícia
L'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, atén els mitjans en arribar a la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

La secció segona de l'Audiència Provincial de València ha condemnat l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus, a cinc anys de presó pel cas sobre els treballadors zombis d'Imelsa i Ciegsa. Eren persones que cobraven sous d'aquestes empreses públiques vinculades a la corporació provincial sense desenvolupar-ne en realitat cap funció. El tribunal considera al també exalcalde de Xàtiva i expresident provincial del PP a València (2004-2015) culpable per delictes continuats de malversació en concurs amb prevaricació i falsedat documental, però li apliquen l'atenuant de dilacions indegudes i, per tant, això rebaixa la pena final.

En una sentència notificada aquest divendres a les parts, l'Audiència emet veredicte sobre les peces B i F del cas Imelsa, en què s'ha investigat i jutjat aquestes contractacions presumptament irregulars de Ciegsa, l'empresa que construïa escoles de la Generalitat, i l'extinta Imelsa. En la causa hi havia processades 25 persones, de les quals 19 han rebut sentència condemnatòria.

Per a Rus, entre els principals acusats en el juí, la Fiscalia Anticorrupció demanava dotze anys de presó i el situava al capdavant d'una trama per a pagar favors polítics amb recursos públics, suposadament en aliança amb els exgerents d'Imelsa i Ciegsa —Marcos Benavent i Máximo Caturla, respectivament— i el seu antic cap de gabinet, Emilio Llopis. L'Audiència de València li imposa també el pagament d'una indemnització, en concepte de responsabilitat civil i de forma solidària amb la resta de condemnats, de 356.554,36 euros per a Ciegsa i d'altres 57.325 per a Divalterra, l'ens que ha succeït Imelsa.

A Caturla, que va ser secretari autonòmic d'Educació en governs anteriors del PP, el tribunal el condemna igualment a cinc anys de presó per delictes de malversació i falsedat documental. La mateixa pena resol per a Marcos Benavent, l'autodenominat ionqui dels diners. Per contra, absol l'antic subdelegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana i exportaveu del PSPV a l'Ajuntament de València, Rafael Rubio. Entre els condemnats estan també l'exdiputat del PP Salvador Enguix i l'excap de gabinet de Rus, a qui els magistrats consideren autor penalment responsable d'un delicte de falsedat i li imposen un any de suspensió d'ocupació o càrrec públic.

A més absolen Rus, Benavent, Caturla i Llopis del delicte de pertinença a organització criminal, però per als tres primers fixa una multa de díhuit mesos —amb quota diària de deu euros— i inhabilitació especial per a càrrec o ocupació pública.

Durant el juí, que va començar el 23 de gener i quedar vist per a sentència el passat 13 de març, Rus ha mantingut en tot moment que era innocent i que estava "molt tranquil". Així mateix, va denunciar que el procés judicial s'havia impulsat amb "mala fe" per a perseguir-lo i que totes les acusacions es basaven en "un invent".

També et pot interessar

stats