El fiscal situa Rus al capdamunt de la trama dels 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa: "S'han assaltat les empreses sense cap escrúpol"

El representant del ministeri públic nega que l'exgerent d'Imelsa puga beneficiar-se de la protecció del dret a la intimitat per les gravacions a polítics que l'exsogre va traslladar a la Fiscalia

Alguns dels acusats pel cas Imelsa, entre els que es troben Alfonso Rus, Emilio Llopis i Marcos Benavent
Alguns dels acusats pel cas Imelsa, entre els quals hi ha Alfonso Rus, Emilio Llopis i Marcos Benavent / Ana Escobar (Efe)

El fiscal anticorrupció de les peces sobre els zombis de les empreses públiques Imelsa i Ciegsa, Fernando Maldonado, ha resumit el cas com "la història d'una traïció, de l'ús en benefici propi dels diners de tots els espanyols. S'han assaltat dues empreses sense cap mena d'escrúpols, Imelsa en major mesura i Ciegsa en menor", ha explicat el representant del ministeri públic, que ha insistit a situar al capdavant de l'operativa il·legal l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus.

Segons Maldonado, l'exalcalde de Xàtiva i expresident del PP de la província de València, "controlava el presumpte frau". "Ací qui manava era Alfonso Rus, per la seua ascendència política, per la seua personalitat, per la seua manera de ser. És qui dona les ordes i els altres s'arreceren a la seua ombra i obeeixen", ha dit, després de recordar alguns dels àudios incriminatoris contra Rus que va gravar l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, conegut com el ionqui dels diners.

Gestionaren 235 milions. Espanta pensar tot el que han pogut fer amb aquests diners

"235 milions. Aquesta és la quantitat que ha gestionat Benavent i els seus companys en el delicte, és a dir, vora 40 milions anuals. Espanta pensar tot el que han pogut fer amb aquests diners", ha destacat Maldonado en referència al pressupost que gestionaven els acusats.

El fiscal ha pintat el ionqui dels diners com un ninot en mans de Rus: "Obeeix el seu amo i el seu amo és Rus. Si li deia que contractara una persona, la contractava". I ha restat credibilitat a les declaracions de Benavent —que va passar de col·laborar amb la Justícia a parlar de gravacions manipulades— després de canviar d'advocat, que atribueix a la nova estratègia de defensa. "Quina és la declaració més creïble? La que va fer en instrucció perquè ningú el va pressionar i va dir veritats com a punys", ha asseverat.

"Benavent va renunciar a la seua intimitat"

El fiscal ha negat que Marcos Benavent puga apel·lar al dret a la intimitat, per les gravacions a càrrecs públics i empresaris que el seu exsogre va posar en coneixement de la Fiscalia, sense permís de l'anomenat ionqui del diners. "Benavent va declarar sense cap mena de problemes davant la policia i el jutjat, no va dir mai que s'havia vulnerat el seu dret a la intimitat. Deu anys després no pot dir això. Va renunciar a la seua intimitat, no es pot reprendre aquesta parcel·la", ha apuntat Maldonado.

Per a consolidar aquesta tesi, el fiscal s'ha referit al cas Falciani i la coneguda llista de milers de possibles evasors fiscals que aquest comptable va obtindre sense tindre'n dret i usant els seus coneixements informàtics. "Les defenses llavors van dir que la informació econòmica formava part del dret a la intimitat i que no es podia dubtar de la intromissió il·legítima de Falciani. Es va concloure que era perfectament legal la intromissió en la intimitat per part d'un particular que no tenia com a objectiu perjudicar les persones que estaven en les llistes".

A més, ha agregat que "Benavent es va divorciar el 2010 i va declarar el 2015. En tot aquest període no va reclamar les cintes ni va presentar cap demanda judicial per a recuperar-les. Ell va tindre possibilitat d'emportar-se el disc dur, que estava a la vista de la dona o la sogra. Entenem que va fer un desistiment absolut del seu dret a la intimitat".

D'altra banda, ha recordat que tant el pèrit de la Guàrdia Civil com el de la defensa d'Alfonso Rus van concloure que el contingut dels dos llapis de memòria, presentats a la Fiscalia amb els enregistraments de Benavent, tenien la mateixa empremta digital i que, per tant, cap va ser alterat. 

En aquest punt s'ha preguntat: "Benavent va gravar amb un telèfon o amb una gravadora. Si diu que els àudios estan manipulats, on estan els originals?". 

Dona el mateix del PSPV que del PP, tots dos es van beneficiar d'Imelsa [amb la figura dels assessors]

I en relació amb l'exgerent de Ciegsa, Máximo Caturla, el fiscal ha assenyalat que és qui tenia el "protagonisme absolut" en l'empresa de la Generalitat i ha insistit que ell va proposar la creació dels càrrecs que van assumir els acusats, alguns dels quals no treballaven en l'empresa pública.

D'altra banda, el fiscal s'ha referit a Rafael Rubio, conseller del PSPV en Imelsa: "Dona el mateix del PSPV que del PP, tots dos es van beneficiar d'Imelsa", ha asseverat. En relació amb un dels assessors que tenia a càrrec seu, ha manifestat que "si realment va treballar, ho va fer per a Rubio com a persona privada en l'àmbit de la Diputació. Rubio el va usar per al seu treball en la Diputació", ha dit.

També et pot interessar

stats