Alfonso Grau evitarà la presó si paga 5.400 euros per acceptar rellotges d’alta gamma

L’Audiència de València dicta que ni l’exregidor ni l’empresari que li’ls va regalar ingressen en el centre penitenciari si no delinqueixen

L'exregidor Alfonso Grau, en una imatge d'arxiu, fa declaracions davant els mitjans de comunicació
L'exregidor Alfonso Grau, en una imatge d'arxiu, fa declaracions davant els mitjans de comunicació / Europa Press

L'ex primer tinent d'alcaldia de València durant el govern de Rita Barberá, el popular Alfonso Grau, no entrarà en la presó per acceptar rellotges d'alta gamma per part d'un empresari que va subscriure 16 contractes amb l'Ajuntament entre 2006 i 2015 si paga 5.400 euros en el jutjat.

Grau va ser condemnat inicialment per l'Audiència de València a quatre anys de presó per un delicte de suborn i un altre de blanqueig de capitals. No obstant això, posteriorment el Tribunal Suprem li va rebaixar la pena fins als nou mesos per no considerar provat el delicte de blanqueig. La mateixa condemna es va imposar a l'empresari Urbano Catalán, responsable de Transvia i Viajes Privilege.

Per a executar la pena, la secció segona de l'Audiència Provincial de València ha acordat en dues resolucions judicials, avançades pel diari Las Provincias, que Grau i Catalán no entren a la presó.

En el cas de Grau, investigat en cas Assut, la suspensió es concedeix per un període de dos anys, sempre que en el termini no torne a delinquir i abone una multa de 5.400 euros. El condemnat ha de comunicar qualsevol canvi de domicili.

Respecte a Urbano Catalán, la suspensió de l'execució de la pena per dos anys està supeditada a l'abonament d'una multa de 10.800 euros i al fet de no delinquir en eixe temps.

Què ha valorat el tribunal per a suspendre les penes?

En els dos casos, per a condicionar la suspensió de les penes dels dos condemnats, el tribunal ha tingut en compte "la transcendència dels càrrecs" que ocupava Grau, el valor dels objectes oferits —els rellotges— i acceptats, la circumstància que no es tracte d'un sol fet, que aquesta classe d'infraccions "afecten la confiança dels ciutadans en el correcte funcionament de l'administració", així com l'"efecte no sols en el conjunt de la ciutadania, sinó també en altres responsables polítics i administratius i resta d'integrants de l'administració pública".

Les multes imposades, per tant, segons l'Audiència, són acordes als fets del judici i a la capacitat econòmica de cada acusat. Totes dues resolucions han sigut notificades ja als mateixos condemnats i poden ser objecte de recurs de súplica.

 

També et pot interessar

stats