Àlex Ruiz, candidat a liderar el Bloc: "Podem arribar a la majoria del País Valencià sense deixar de ser nacionalistes"

L'alcalde de Bellreguard disputarà a Àgueda Micó la secretaria general amb un projecte que aposta per recuperar la defensa del sobiranisme originari de la formació

Àlex Ruiz, candidat a liderar Bloc-Compromís, aquest dilluns en 'Les notícies del matí'
Àlex Ruiz, candidat a liderar Bloc-Compromís, aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Bloc ha de recuperar l'aposta pel nacionalisme i la defensa del sobiranisme originari de la formació. És el posicionament que ha defensat aquest dilluns en Les notícies del matí Àlex Ruiz, alcalde de Bellreguard i candidat disputar-li el lideratge de la coalició a Àgueda Micó, actual secretària general, els propers 26 i 27 de juny en el congrés nacional que celebrarà el partit a Fira València i que pretén ser una mena de refundació. El regidor de la Safor presentarà una candidatura alternativa a Micó per a dirigir el Bloc que recalca la necessitat de tornar als orígens, i per això reivindica el sobiranisme que ha caracteritzat el partit fins ara per tal d'allunyar-se del que ha qualificat de "deriva cap a una perifèria de l'esquerra espanyola". "Entenem que podem arribar a una majoria en el País Valencià sense deixar de ser nacionalistes", ha resumit. 

Ruiz ha assenyalat que vol pendre part activa en el debat que està tenint lloc en el si del Bloc i que ha de decidir el camí a seguir en el futur, ideològicament parlant. És una de les potes que integra la coalició Compromís, quarta força en les eleccions autonòmiques de 2019 a la Comunitat Valenciana i un dels tres socis del govern del Botànic. La disjuntiva està clara: "Volem deixar de banda aquest nacionalisme i sobiranisme que ens ha carcateritzat fins ara o volem agafar altres camins que ens durien a allò que s'anomena l'esquerra perifèrica espanyola?", ha plantejat l'alcalde de Bellreguard. 

Segons ha explicat en À Punt, ha sigut aquest paulatí "abandonament" de la vessant nacionalista que tradicionalment ha identificat la formació el que l'ha portat a fer un pas avant per a intentar agafar les rendes del Bloc. Un malestar, ha assenyalat, qué és compartit per molts companys i companyes de partit, que no s'identifiquen amb el viratge que planteja l'actual secretària general. 

Per a competir amb la candidatura d'Àgueda Micó, que aglutina les cares més visibles de Compromís (entre d'altres el conseller d'Educació, Vicent Marzà, o la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó) i prefereix parlar de partit valencianista més que nacionalista, l'acalde de Bellreguard presenta un projecte marcat pel municipalisme en què el 90% de les persones que la conformen són regidors i regidores que creuen en un Bloc que es construïsca de baix cap a dalt. I recorda que tots els vots de la militància valdran el mateix per a decidir la nova direcció del partit.

L'equip encapçalat per Àlex Ruiz aposta per reforçar els llaços amb els moviments cívics i culturals que han acompanyat el Bloc fins a l'actualitat perquè, segons ha alertat, s'ha descuidat en els últims anys. També ha defensat que cal mantindre un posicionament més ferm en qüestions com ara la reivindicació d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, ha considerat "insuficient" la moció impulsada pel diputat valencià de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, que obliga el Ministeri d'Hisenda a presentar un esborrany de la futura reforma del finançamnent autonòmic abans que acabe 2021. "No podem estar fiant-nos sempre de qui continuament ens ha fallat", ha dit. 

També et pot interessar

stats