Albares insisteix en la via del diàleg i descarta ara com ara subministrar armes a Ucraïna

El ministre d’Afers Estrangers, que s'ha reunit a Kíev amb el seu homòleg ucraïnés, afirma que cal evitar obrir escenaris sobre un possible atac rus

Dmytro Kuleba i José Manuel Albares, en una ofrena floral en un mur de la memòria dels defensors caiguts d'Ucraïna, a Kíev
Dmytro Kuleba i José Manuel Albares, en una ofrena floral en un mur de la memòria dels defensors caiguts d'Ucraïna, a Kíev / Sergey Dolzhenko (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha insistit que el diàleg és ara mateix la millor manera de reconduir la crisi entre Rússia i Ucraïna. Descarta amb això que Espanya puga seguir els passos d'altres socis europeus que han decidit enviar armes i material militar a Kíev.

Des de la capital ucraïnesa, on s'ha reunit amb el seu homòleg, Dmitró Kuleba, el ministre ha recalcat que Espanya, igual que la UE, treballa "per un escenari en el qual qualsevol diferència es resolga a través del diàleg i per a això és necessària una desescalada".

"Creiem que és el moment de la diplomàcia, no d'obrir escenaris i hipòtesis que no s'han plantejat", ha sostingut Albares en ser preguntat sobre si Espanya podria emular altres països i subministrar armament a Ucraïna.

Sancions en cas d'agressió

Segons ha dit, igual que hi ha unitat en el si de la UE en l'aposta pel diàleg també n'hi ha en la dissuasió, "d'ací el paquet de sancions massives contra Rússia elaborat i que s'adoptarien en cas d'agressió".

"És un escenari que no volem, que no és inevitable, però per al qual estem preparats de forma unida", ha previngut en roda de premsa conjunta amb Kuleba, que ha agraït que la UE tinga ja preparades aquestes sancions.

Albares ha insistit que encara és "factible" trobar solucions que permeten protegir la seguretat de tots els estats europeus "salvaguardant" els principis en els quals es basa el dret internacional sobirania, integritat territorial dels estats i la prohibició de l'ús o de l'amenaça de l'ús de la força.

Suport a la integritat d'Ucraïna

Així les coses, Albares ha aprofitat per a traslladar una vegada més al govern ucraïnés el suport d'Espanya a la seua sobirania i integritat territorial, al mateix temps que ha reconegut que segueix "amb preocupació" la presència de les tropes russes a la frontera ucraïnesa.

El ministre ucraïnés ha agraït el suport d'Espanya a les futures sancions en cas d'agressió russa i ha assegurat que "la situació continua sent tensa però controlada". Així mateix, ha coincidit amb Albares que el diàleg és l'"estratègia més eficaç" per a superar aquesta crisi.

Així mateix, ha advertit que "no es tracta només d'una amenaça per a Ucraïna" sinó per a Europa en el seu conjunt i ha opinat que el que busca Rússia és "venjar-se perquè la Unió Soviètica va perdre la guerra freda".

També et pot interessar

stats