"Viure a prop de Rússia és com tindre un volcà al costat de casa": les persones refugiades tenen por dels efectes d'una altra guerra

Un equip d'À Punt NTC s'ha desplaçat a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia i ha pogut parlar amb algunes famílies

Crònica d'À Punt NTC des d'Ucraïna

Mentre continua activa la via diplomàtica, sobre el terreny Rússia continua exhibint el seu potencial amb unes maniobres a Bielorússia molt a prop de la frontera amb Ucraïna. Un equip d'À Punt NTC s'ha desplaçat a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia i ha pogut parlar amb algunes famílies de refugiats.

És el cas d'una família que viu en una escola abandonada. El pare, Vadik Mintxev, tenia una fàbrica de bateries a la ciutat de Górlovka fins que la guerra del 2014 ho va arrasar tot. Denuncia que les milícies pro-russes segrestaren i torturaren el seu germà i a un del seus treballadors. Finalment, explica que dos míssils van destruir la seua empresa.

Imatge de la població
Imatge de la població

Ara està reconstruint l'edifici, que estava en runes i va aconseguir comprar per uns 200 euros. Té por de perdre-ho tot de nou. "Viure a prop de Rússia és com tindre un volcà al costat de casa", afirma. Diu que li agradaria comprar un fusell però que no li arriben els diners. S'ha construit un refugi davall de terra. "Si venen els russos els matarem per la nit, mentre dormen", adverteix.

Sergei, un altre dels refugiats amb qui l'equip d'À Punt NTC desplaçat a la zona ha pogut parlar, no té tan clar que les tropes de Rússia, a només 20 minuts per carretera, entren al país. "Tothom fa maniobres", afirma, mentre treballa per a construir un lavabo.

Aquestes son només algunes de les moltes històries de resistència que es poden trobar a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia. gent que va fugir de la regió del Dombass intentant deixant enrere l'horror de la guerra i que ara veu de nou amenaçats els seus projectes de vida.

També et pot interessar

stats