De camí a Txerníhiv: À Punt es desplaça a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia

L'OTAN denuncia que Rússia ha desplegat més de 30.000 militars i gran quantitat d'armament per a iniciar una invasió "en qualsevol moment"

Vicent Montagud a Ucraïna

La zona fronterera d'Ucraïna amb Bielorússia conté l'alè enfront de l'amenaça russa. La possibilitat d'una invasió de tropes comandades des del Kremlin "en qualsevol moment" plana sobre el país de l'est, més després que l'OTAN ha denunciat aquest mateix dijous que Moscou ha acumulat ja un enorme desplegament militar amb més de 30.000 efectius i una gran quantitat d'armament. 

Mentre l'estira i arronsa entre els Estats Units, l'aliança atlàntica i Rússia continua alimentant la crisi oberta a la frontera d'Ucraïna, l’enviat especial d’À Punt a Kíev, Vicent Montagud, s'ha desplaçat fins a la regió de Txerníhiv per a polsar l'ambient. És una de les portes d'accés entre aquest país de l'Est i Bielorússia. En aquesta part el règim de Vladímir Putin hauria ubicat el grup d'operacions especials Spetsnaz, avions de combat i llançadores de míssils.

Però la frontera entre Ucraïna i Bielorússia és llarga. Cobreix quilòmetres i quilòmetres sense que ningú sàpia del cert per on podria començar una hipotètica intervenció russa. En el trajecte de Kíev, capital ucraïnesa, a Txerníhiv l'aire es pot tallar. Quasi 150 quilòmetres de carreteres pràcticament buides, en què no es veu cap moviment de tropes, que contrasten amb la hipòtesi d'un desplegament militar tan massiu. El més gran, adverteixen els aliats, que ha llançat Rússia des del final de la guerra freda.

Carretera que cobreix el trajecte de Kíev al pas fronterer de Txerníhiv
Carretera que cobreix el trajecte de Kíev al pas fronterer de Txerníhiv / Vicent Montagut

A penes hi ha nuclis urbans en el camí. L'àrea, prou despoblada, està molt propera a la zona d'exclusió per l'accident nuclear de Txernòbil i encara hi queden nivells de radioactivitat.

També et pot interessar

stats