Alacant i Elx ja saben les rivals per a ser seus de l'Agència d'IA i l'Agència Espacial

El Ministeri de Política Territorial ha anunciat que ha rebut 21 candidatures de ciutats que volen la seu espacial i catorze per a la d'Intel·ligència Artificial

Alacant opta a ser seu nacional de AESIA amb un projecte "sòlid" i "potent" que porta la IA en el seu ADN
Alacant opta a ser seu nacional de AESIA amb un projecte "sòlid i potent" que porta la IA en el seu ADN / Europa Press

El Govern ha rebut 21 candidatures per a ser la seu física de la nova Agència Espacial Espanyola, entre elles la d'Elx, i catorze per a convertir-se en la ubicació de la nova Agència Espanyola de la Supervisió de l'Inteligència Artificial, entre les quals es troba Alacant.

El Ministeri de Política Territorial ha destacat en un comunicat l'"èxit i gran acolliment" del procés que gestiona.

L'admissió definitiva està subjecta al fet que la Comissió al càrrec del procés verifique que les candidatures compleixen tots els requisits establits en els plecs. Aquest òrgan interministerial elaborarà un dictamen que s'elevarà al Consell de Ministres perquè trie els seus.

Els rivals d'Elx

Al procés de selecció de l'Agència Espacial, a banda de la candidatura il·licitana, s'han presentat quatre localitats de Castella-la Manxa (Cabanillas del Campo, Ciudad Real, Puertollano i Yebes) i tres de Castella i Lleó (Cebreros, Lleó i Palència). Per part d'Andalusia han rebut sol·licituds de Huelva, Jerez de la Frontera i Sevilla, i a Canàries, de Puerto del Rosario, Tenerife i una candidatura conjunta de Las Palmas de Gran Canaria, Agüimes i Sant Bartolomé de Tiranaja.

Completen la terna una candidatura navarresa d'Estella i Lizarra, l'Hospitalet de Llobregat, Ourense, la murciana San Javier, Terol, Tres Cantos (Madrid), i Zamudio, a Biscaia.

El procés de l'Agència Espacial ha sigut el que ha despertat més polèmica, ja que entre els requisits per a determinar la seu s'incloïa estar prop d'un aeroport amb connexions a Tolosa (França), Amsterdam, Frankfurt, Brussel·les o Roma, així com tren d'alta velocitat, la qual cosa ha despertat el criticisme de formacions polítiques com Teruel Existe.

Els oponents d'Alacant

D'altra banda, el govern ha rebut sol·licituds per a acollir l'Agència de Supervisió de la IA procedents de dues ciutats gallegues, la Corunya i Ourense; dues andaluses, Granada i Jerez de la Frontera, i dues castellanolleoneses, Salamanca i Segòvia. Al procés també s'han postulat Alacant, Barcelona, Guadalajara, Leganés, Palma, Tenerife i Saragossa.

En les sol·licituds es valorarà positivament que municipis i govern regional estiguen d'acord, així com els béns immobles i recursos financers aportats per les candidatures.

També et pot interessar

stats