Les administracions no podran vendre habitatge públic al sector privat

La nova llei d’habitatge prohibirà que els compradors puguen oferir les vivendes públiques en el mercat lliure

Imatge d'arxiu d'un bloc de vivendes
Imatge d'arxiu d'un bloc de vivendes / Europa Press

La futura llei d'habitatge inclourà entre els punts clau la impossibilitat que les administracions venguen habitatge públic a entitats privades, com poden ser els fons d’inversió. Així s'estableix un règim de protecció permanent que n'exclou la requalificació.

Fonts d'Unides Podem han explicat que s'ha aconseguit plasmar aquest punt en el text acordat amb el PSOE per a la futura norma. L’objectiu és prohibir la transferència d’aquests immobles de titularitat pública i que després els compradors puguen oferir-los en el mercat lliure. 

La clàusula busca impedir casos com el que va tindre lloc en 2013 a la Comunitat de Madrid, quan l'executiu autonòmic va vendre quasi 3.000 habitatges de l'antic Ivima al fons d'inversió Goldman Sachs-Azora. Una operació que va anul·lar el Tribunal Suprem, en subratllar que aquesta transferència de domini no estava justificada.

Un altre exemple és la transacció que va escometre també aquell any l'Ajuntament de Madrid, en l'etapa amb Ana Botella d'alcaldessa, quan va transferir per valor de 128,5 milions un total de 1.860 pisos de l'Empresa Municipal de la Vivenda i Sòl de Madrid (EMVS) al fons d'inversió Blackstone.

La redacció consensuada entre els socis de coalició estableix que la qualificació d'un sòl en règim de protecció pública "no podrà modificar-se", excepte en els casos excepcionals en què l'instrument d'ordenació urbanística ho justifique.

Punts centrals de la futura llei

La nova llei d'habitatge també preveu destinar un 30% de les promocions de vivenda protegida a ampliar el parc públic d'habitatge, mentre que un 15% d'aquesta xifra serà per a lloguer social.

A més, preveu un recàrrec del 150% de l'IBI per als pisos buits i una regulació del preu del lloguer per a abaixar la renda en els habitatges en mans de grans propietaris amb personalitat jurídica, tenint en compte índexs de referència en zones tensionades.

A més, s’inclouran bonificacions fiscals fins al 90% de les rendes que obtinguen els xicotets propietaris en cas d'abaixar el preu dels lloguers respecte al contracte anterior. També inclou mesures de protecció davant dels desnonaments de la població vulnerable.

També et pot interessar

stats