Els acusats pel presumpte frau en la contracta del fem de Calp neguen els fets

Un funcionari municipal reconeix durant el juí per aquesta peça de Brugal que va advertir anomalies en el pesatge que l'adjudicatària passava a l'Ajuntament per a cobrar el servei

Un moment de la sessió del juí que ha acollit aquest dimarts l'Audiència d'Alacant
Un moment de la sessió del juí que ha acollit aquest dimarts l'Audiència d'Alacant / À Punt NTC

L'exalcalde de Calp Javier Morató (PP) i set processats pel suposat frau en la contracta del tractament del fem d'aquest municipi de la Marina Alta han negat els fets de què els acusa la Fiscalia Anticorrupció durant la jornada del juí celebrat aquest dimarts en l'Audiència d'Alacant. És una de les peces separades del cas Brugal, una de les trames de corrupció més sonades dels últims anys, que jutja el suposat pacte de comissions de fins a 600.000 euros per la manipulació a l'alça del nombre de tones de fem que s’hi tractaven.

El procediment judicial es dirigeix contra l'exalcalde popular i dos membres més del govern local (els regidors Fernando Penella i Juan Roselló), dos familiars seus, un funcionari municipal i els empresaris Ángel Fenoll i el seu fill, Antonio Ángel, de la mercantil Colsur, que van aconseguir l'adjudicació del servei de tractament dels residus urbans l'any 1998.

La majoria dels acusats s'ha acollit al dret constitucional de no declarar davant el tribunal i s'ha limitat a rebutjar lacònicament l'autoria dels delictes que se'ls atribueixen. La Fiscalia Anticorrupció sosté que els polítics investigats pactaren amb el contractista el pagament de comissions de fins a 600.000 euros a canvi de l'adjudicació del servei de recollida de fem a Calp entre 1999 i 2012. El que presumptament feien, segons el ministeri públic, era unflar el nombre de tones de residus que realment s’hi tractaven per a pactar les comissions amb els diners fraudulents. Per això, demana per a als acusats penes que van dels 2 als 14 anys de presó per delictes continuats de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals. 

Delictes que nega la defensa. Moments abans de començar la sessió, l'advocat de l'exalcalde Javier Morató ha insistit que no hi ha proves i que el seu client desconeixia els fets: "Se li imputa el fet d'haver sigut alcalde de Calp, aquest és el delicte que ha comés segons el ministeri fiscal. L'alcalde ha de ser un semideu que ho ha de conéixer tot", ha dit als micròfons d'À Punt el lletrat Enrique Botella. 

Un funcionari reconeix anomalies en el pesatge

L'únic dels acusats que sí que ha accedit a declarar i respondre les preguntes formulades per la Fiscalia Anticorrupció ha sigut el tècnic municipal Juan Cervantes, que va actuar com a supervisor del contracte. Durant la compareixença, ha assegurat que ell va començar a advertir presumptes anomalies en el pesatge que l'empresa de Fenoll passava per a cobrar el servei a partir de l'any 2003. Segons ha explicat, les quantitats de les factures emeses per la companyia divergien de les resultants després d'aplicar els càlculs que s'utilitzaven en el consistori calpí —sobre la base de la ràtio de quilo i mig de fem per habitant i dia.

El funcionari ha assenyalat que va emetre diversos informes en què arreplegava aquelles apreciacions i els va traslladar als regidors encarregats dels serveis en cada període. Igualment, ha admés que durant la fase d'instrucció del juí ja havia sostingut davant el jutge que va informar l'exalcalde Morató i l'exregidor Fernando Penella. També ha dit que ell no va poder avaluar si el funcionament de la bàscula de pesatge era correcte, però que, finalment, va aconseguir que s'habilitara almenys un vigilant municipal durant l'horari nocturn per a controlar l'activitat de la planta de transferències.

Juan Cervantes també ha admés que va abordar la qüestió amb els Fenoll durant un dinar en un restaurant d'Elx, però que no va aconseguir res perquè els empresaris insistien que se'ls abonaren les certificacions pendents de pagament. Unes quanties que es van acabar autoritzant, ha dit, sense que ningú li donara resposta sobre les anomalies que ell havia detectat en els pesatges.

També et pot interessar

stats