Les defenses demanen la suspensió del juí per la presumpta adjudicació irregular de la contracta de fem de Calp

Reclamen la suspensió de les escoltes per presumpta vulneració dels drets fonamentals dels acusats, entre els quals hi ha l'exalcalde Javier Morató (PP) i dos regidors

L'excalde de Calp Javier Morató (PP) arriba a l'Audiència d'Alacant
L'excalde de Calp, Javier Morató (PP), arriba a l'Audiència d'Alacant / À Punt NTC

Les defenses han demanat la suspensió del juí pel presumpte frau en l'adjudicació de la contracta del fem del municipi de Calp (Marina Alta), investigat en el marc del cas Brugal. Reclamen la nul·litat de les escoltes i gravacions i, amb elles de tot el procediment, argumentant vulneració de drets fonamentals dels acusats, entre els quals hi ha l'exalcalde Javier Morató (PP) i els regidors del seu equip municipal Fernando Penella i Juan Roselló.

Aquesta esmena a la totalitat l'han feta en la represa del juí, aquest dilluns, després que s'ajornara al gener pels requisits de seguretat obligats per la pandèmia.

En el procés també hi ha imputats un funcionari municipal i els empresaris de la mercantil Colsur Ángel Fenoll i el seu fill, Antonio Ángel, que van aconseguir l'adjudicació del servei de tractament dels residus urbans l'any 1998.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita penes que oscil·len entre els dos i els catorze anys de presó per delictes continuats de suborn, prevaricació, malversació i blanqueig de capitals. Les defenses consideren que els delictes haurien prescrit i per això han demanat no continuar el juí fins que la sala resolga si és nul o no.

L'advocat de Morató ha declarat a preguntes d'À Punt que l'exalcalde es considera innocent i "no sap per què està allí".

600.000 euros en presumptes suborns

Anticorrupció sosté que els polítics van pactar amb el contractista el pagament de comissions a canvi de l'adjudicació. L'escrit de conclusions provisionals del ministeri públic assenyala que Morató i els dos tinents d'alcalde es van repartir 100 milions de les antigues pessetes (600.000 euros), mentre que vint milions de pessetes més (120.000 euros) es van destinar al club de futbol de la localitat i quatre milions (24.000 euros) més a un intermediari.

Segons la Fiscalia, Colsur va incrementar suposadament de manera fraudulenta el nombre de tones de fem tractades per a unflar la factura que havia d'abonar l'ajuntament i, així, obtindre els recursos necessaris per a repartir les comissions.

La Fiscalia estima que la mercantil va intentar defraudar prop de 12 milions d'euros a la hisenda municipal i xifra en 4,3 milions el perjudici que va causar al consistori.

La causa de Calp és una de les vint peces en les quals es van dividir les diligències inicials de Brugal, obertes per la suposada adjudicació irregular de la contracta de la recollida de residus d'Oriola (Baix Segura).

Un juí ajornat per la pandèmia

El juí va quedar ajornat el gener passat després que les defenses al·legaren l'incompliment de mesures de prevenció enfront de la Covid-19 per la grandària de la sala disposada per al seu desenvolupament i la quantitat d'intervinents.

Així, la celebració de la vista s'ha traslladat ara a la sala d'actes de l'edifici judicial situat al carrer de Pardo Gimeno. La primera sessió, d'aquest dilluns, s'ha reservat per al plantejament de les anomenades qüestions prèvies. Després, la resta de sessions es desenvoluparan el 19, 20, 21, 26, 27 i 28 d'octubre.

També et pot interessar

stats