Acord entre PSPV i Compromís per a governar la Diputació de Castelló
La coalició taronja s'encarregarà de competències sobre transició ecològica, gestió d'aigua i residus, o polítiques de formació i ocupació.
El PSPV i Compromís han tancat aquest dijous un acord de govern per a la Diputació de Castelló. Els dotze diputats socialistes sumaran amb els dos de la coalició taronja i tindran majoria absoluta en la corporació. El pacte es basa en les línies estratègiques de justícia en el repartiment dels fons als municipis, l'aposta per l'autonomia municipal, la col·laboració amb la Generalitat, l'impuls de polítiques per a frenar el procés de despoblament i l'eliminació de competències impròpies.
El secretari del PSPV de Castelló, Ernest Blanch, ha qualificat d'"històric" l'acord, i ha destacat, en referència a l'anterior etapa de govern del PP, que ara es posa punt final a "24 anys de corrupció i polítiques clientelars". Segons ha dit, la institució provincial es posarà "al servei de les persones", especialment "les que pateixen el greu problema del despoblament".
El portaveu de l'equip negociador de Compromís i membre de la direcció de la coalició, Enric Nomdedéu, s'ha mostrat també satisfet amb el pacte. Considera que permetrà traslladar a la Diputació de Castelló les "polítiques botàniques" de "rescatar persones, polítiques econòmiques i ambientals" perquè arriben a tots els municipis de la circumscripció de Castelló.
Pel que fa a la distribució d'àrees de treball, l'acord entre PSPV i Compromís contempla que el partit taronja assumirà les competències de transició energètica; cicle integral de l'aigua i residus; promoció econòmica, formació i ocupació; i programes europeus. Els socialistes s'encarregaran de la resta de les àrees.