Més de 40 càrrecs del Botànic compareixeran a les Corts per a explicar "irregularitats" en empreses públiques

El PP i Vox asseguren haver detectat un balafiament de fins al 47% en la majoria d'ens que conformen el sector instrumental i posen en marxa una comissió d'investigació

Dia de la constitució de la comissió d'investigació en les Corts sobre el sector públic instrumental
Dia de la constitució de la comissió d'investigació a les Corts sobre el sector públic instrumental, el 10 d'abril / José Cuéllar (Corts)

Més de 40 alts càrrecs de l'anterior govern presidit pel socialista Ximo Puig estan citats a comparéixer en la comissió d'investigació sobre el sector públic instrumental que s'ha posat en marxa a les Corts, entre els quals estan l'exconseller d'Educació i eurodiputat electe per Compromís, Vicent Marzà, i l'exconsellera de Justícia Gabriela Bravo.

L'organisme, creat a instàncies del PP i Vox, els socis del nou Consell, naix amb l'objectiu d'aclarir "per què durant els governs del Botànic les empreses públiques tenien un balafiament del 47% de la despesa pública", ja que els dos partits ara majoritaris asseguren haver detectat "irregularitats" en 51 dels 53 ens que hi ha en l'actualitat. Reclamen, per això, explicacions.

D'acord amb el pla de treball i la llista de compareixents registrats este dimecres, a més dels exconsellers Bravo i Marzà, estan citats també altres alts càrrecs de segon escaló, com ara l'exsecretari autonòmic d'Emergències Josep Maria Àngel i l'exsecretari autonòmic d'Ocupació Enric Nomdedéu. La relació de noms, però, no està encara tancada, "no és exhaustiva ni definitiva", ha deixat clar José María Llanos, síndic de Vox.

L'oposició ha criticat que el període abastat es limite només a les legislatures de la coalició botànica i ha retret que els socis del Consell no vullguen investigar el sector instrumental abans del 2015, quan governava el PP. "Fan un autèntic paperot per a fer oposició a l'oposició", ha recriminat el síndic de Compromís, Joan Baldoví. Des del PSPV, el diputat Toni Gaspar ha demanat que compareguen els càrrecs del PP que han sigut condemnats pels tribunals: "Del 2015 cap arrere hi ha 170 condemnatòries a càrrecs dels executius populars i d'això no volen parlar", ha retret.

La primera comissió d'investigació de la legislatura en les Corts estarà presidida pel PP, que és el grup parlamentari que la va proposar juntament amb Vox, soci en l'executiu autonòmic actual. La previsió és que l'activitat s'allargue durant el pròxim any i mig per a indagar en la gestió dels ens adscrits a l'Administració autonòmica entre els anys 2016 i 2023, en paral·lel a l'auditoria encarregada pel Consell. L'oposició, encarnada per PSPV i Compromís, va votar en contra de la comissió tal com estava plantejada, perquè ells demanaven ampliar la recerca des de la creació de cada entitat o des del 1995 fins a l'actualitat.

També et pot interessar

stats